"Evropska unija nije savršena, ali je najbolje što imamo"

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas kazao je na sednici Glavnog odbora te stranke da Evropska unija nije savršena, ali da je najbolje što imamo.

Izvor: B92
Podeli

"Godinama nakon ove rečenice Zorana Đinđića, Srbija i dalje živi daleko od uređenog sistema, daleko od evropskih vrednosti kojima pripada i koje joj pripadaju.Evropska unija ne sme ostati nedosanjan san srpskog društva. Evropska unija mora postati naša realnost. Jer to jedina garancija da se u Srbiji može živeti normalno, u uređenom društvu i zdravom sistemu", rekao je.

Kazao je da moraju da se promene pogledi na svet i doprinos društvu.

"Ali i mi moramo da se promenimo. Mi moramo da promenimo naše poglede na sebe, na svet, na naš doprinos društvu. Mi moramo da promenimo sistem. I ono najvažnije. Mi moramo da promenimo naš pogled na budućnost. Moramo da verujemo da možemo drugačije, moramo da verujemo da može! Oni koji su zagledani u prošlost ili zabrinuti za sadašnjost, sigurno će propustiti budućnost", rekao je Đilas i dodao:

"Promene koje su pred nama nisu stvar izbora, one su stvar neizbežnosti. Ako se ne promenimo, nećemo uspeti. Ako se ne promenimo, ne možemo da se nadamo normalnoj budućnosti. Budućnost, to je naša prilika i obaveza. Ako želimo da izgradimo uređeno društvo, to moramo učiniti stvaranjem novih i pravednijih institucija. Jedini garant za to nam je Evropska unija".

On je kazao da je bitka za ulazak Srbije u EU bitka za demokratiju.

"Odustajanje od Evropske unije nije odustajanje od članstva, nego odustajanje od toga da verujemo da se ovde može živeti normalno. Ako prolazite kroz težak period, morate da nastavite. Jer ako zastanete, propali ste. Ono kroz šta mi, kao najveća opoziciona stranka prolazimo od izbora do danas, jeste teško i mi moramo da se sa tim suočimo i da nastavimo dalje. Moramo da se suočimo sa rezulatima koje smo ostvarili, da se suočimo sa greškama koje smo napravili, da se suočimo sa teškim odlukama i njihovim posledicama".

"Naš poziv kao političara nije da negujemo realnost ovakva kakva je, niti da prihvatamo da stvari ne mogu da se promene. Naš poziv je da učinimo sve da je promenimo i onda kada niko drugi osim nas u tu promenu ne veruje".

On je na sednici Glavnog odbora SSP-a rekao da mora da se veruje da može da se živi u uređenom društvu i da je je to verovanje fundament života, pokretač svakog zdravog društva i temelj za promenu sistema.

"Ovo nije samo pitanje naše politike, ovo je pitanje našeg opstanka kao društva i države. Smisao reformi koje su uslov našeg članstva u EU ne treba da sprovodimo zbog EU, nego zbog sebe. Te reforme Evropskoj uniji znače samo jednu uređeniju zemlju u Evropi više, a nama znače da Srbija postane ono što može da postane. Uređena evropska zemlja", rekao je Đilas i dodao:

"SSP je garancija takvog života koji nas vodi u Evropsku uniju. SSP će ostati tačka okupljanja svih demokratskih, progresivnih, odgovornih, političkih aktera u zemlji. Samo SSP ima tu političku, organizacionu i, najvažnije, ljudsku snagu da okupi sve društvene aktere željne promene i da te duboke društvene promene iznese".

Kazao je da je borba za pravedno društvo suština političkog delovanja, a članstvo u EU je "naša obaveza prema budućim generacijama".

"Stranka slobode i pravde je jedini garant članstva Srbije u Evropskoj uniji do 2030 godine. Svi u ovoj sali, svi u Srbiji znaju ko to ne može. Mi znamo ko može. Mi! Mi to možemo. I hoćemo. Ako nam građani ukažu poverenje mi garantujemo da će Srbija do 2030. godine biti član Evropske unije. To je naša misija u politici, naš cilj. I mi ćemo taj cilj i ostvariti", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu