Si Đinping u Moskvi: "Kina i Rusija pouzdani partneri" FOTO/VIDEO

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas na međunarodni aerodrom Vnukovo sa čime je započela trondevna poseta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Izvor: Kurir
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Let boinga 747-89J "Air China" sa kojim je Si Đinping doputovao u Moskvu. Poslednju etapu leta kineskog predsednika pre sletanja pratilo je više od 89.000 ljudi preko aplikacije Flajt radar.

Intersovanje za posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi prevazilazi sva očekivanja. Oči celog sveta uprte su u Si Đinpinga čija poseta počinje u trenutku kada je Međunardoni sud u Hagu optužio ruksog predsednika Vladimira Putina za otmicu i nestanak 17.000 ukrajinske dece zbog čega je izdata poternica i nalog za njegovo hapšenje.

Ovo je inače prva poseta kineskog predsednika Rusiji od početka rata i otkad je nedavno dobio novi petogodišnji mandat na čelu zemlje, čime će nadmašiti i kultnog Mao Cedunga.

Si Đinping je izjavio danas, po dolasku u Moskvu, da su Rusija i Kina pouzdani partneri.

"Kina i Rusija su dobri susedi i pouzdani partneri", rekao je Si Đinping po dolasku u državnu posetu Rusiji.

Kineski lider je izrazio očekivanje da će njegova poseta Moskvi dati novi podsticaj razvoju rusko-kineskih odnosa, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da očekuje da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa. Prema rečima Sija, Kina je, sa Rusijom, spremna da odlučno brani međunarodno pravo, navodi agencija RIA Novosti.

Avion kineskog lidera sleteo je na aerodrom Vnukovo-2, gde ga je dočekao zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko.

U najavi posete ruski mediji su preneli da će se Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin prvo sastati večeras na večeri, dok se "pravi razgovori" očekuju u utorak. Sijev odlazak očekuje se 22. marta.

Kineski predsednik dolazi na konstruktivne i opsežne razgovore koji bi trebalo da potvrde i, kako podvlači proruska agencija RIA novosti, zacementiraju rusko-kinesko prijateljstvo i partnerstvo.

Kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhuej u razgovoru za RIA novosti kazao je da će Rusija i Kina biti rame uz rame u borbi za ostvarenje multipolarnog sveta i ukidanje hegemonije jedne strane (misli se na SAD), a to su ruski mediji protumačili da će "Kina uvek Rusiji čuvati leđa", pa i u ratu protiv Ukrajine.

Kina je dosad deklarativno podržavala Rusiju, ali nije slala vojnu pomoć.

Ruski energenti (nafta i gas) po povlašćenim cenama lako su našli put do Kine, od koje Rusija dobija preko potreban keš kako bi se sprečio ekonomski kolaps zbog zapadnih sankcija.

Zapadni mediji navode da Rusija sigurno potpada pod kinesku dominaciju, ali u novoj podeli sveta upravo će Kina zbog pitanja Tajvana biti ta koja će postati glavni takmac Sjedinjenim Državama.

Kini ne odgovara poraz Rusije u Ukrajini, jer onda može da ostane i bez preko potrebne sirovinske baze za osvajanje Tajvana.

Tema razgovora Putina i Si Đinpinga biće i mirovni plan za okončanje sukoba u Ukrajini, koji je Kina pre nekoliko nedelja iznela, a koji je naišao na hladan prijem od Moskve, preko Kijeva, do Brisela i Vašingtona.

Kina trenutno ima inicijativu u međunarodnim odnosima, imajući u vidu da je posredovala u mirenju između Teherana i Rijada i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Irana i S. Arabije.

Iz Pekinga je najavljeno da će Si Đinping posle posete Moskvi telefonom razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu