Odlučeno je: Nakon dva meseca protesta...

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je danas ublažavanje plana vlade za reviziju pravosuđa, nakon više od dva meseca protesta širom zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL
EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Prvobitni predlog zakona za izbor sudija predviđao je panel koji uključuje troje ministara, dva koaliciona poslanika i dvoje javnih ličnosti koje bi izabrala vlada, dok predlog koji je Netanjahu danas predstavio predviđa komisiju za odabir sudija od 11 članova, sa sastavom koji vladi daje manji uticaj, prenosi Rojters.

U novom predlogu se precizira da komisiju čine tri ministra, tri koaliciona poslanika, troje sudija i dva opoziciona poslanika.

Takođe, navedeno je da ne može biti imenovano više od dvoje sudija Vrhovnog suda redovnim glasanjem na sednici Kneseta i da bi svako imenovanje izvan toga moralo biti odobreno većinom glasova, uključujući najmanje jednog sudiju i jednog opozicionog poslanika među članovima izborne komisije.

Rojters navodi da je Netanjahu odustao od namere da ratifikuje paket reformi pre pauze u zasedanju Kneseta koja počinje 2. aprila, te se sada ratifikacija očekuje nakon ponovnih zasedanja Kneseta koja počinju 30. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu