Kurti potvrdio: Vučić nije pristao da potpiše

Druga strana izbegava potpisivanje dogovora i aneksa, rekao je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti nakon sastanaka koji su održani u Ohridu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

"Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom o implementaciji. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi u implementaciju osnovnog sporazuma", rekao je Kurti.

"Druga strana izbegava potpisivanje dogovora i aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući. Verujem da će aneks biti uskoro objavljen i da ćete moći da vidite šta u njemu piše a šta ne", rekao je Kurti.

"Mi smo se 18. avgusta prošle godine se dogovorili o jednom tekstu sporazuma o nestalim osobama, ali tog dana Vučić nije hteo da potpiše baš kao i danas, a taj dan je bio fokusiran na temu opšteg okvira sporazuma", naveo je Kurti.

"Moram opet da ponovim da sporazum koji je potpisan od strane bivših premijera Kosova nije o ZSO nego o zajednici opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Ahtisarijev predlog je takav da je opština veoma snažna u našoj republici",naveo je Kurti.

"Član 10 osnovnog sporazuma koji znači defakto priznavanje znači da će se sporazumi sprovesti, a u okviru toga su i sporazumi iz 2013. i 2015. Ja sam ponavljao da nikakvo sprovođenje tih sporazuma ne može da bude u suprotnosti sa našim ustavom i zakonima", naveo je on.

"Ja sam rekao i Vučiću i EU da ne ponavljamo istu grešku i izgubimo još jednu deceniju. Oni nisu mogli pre 10 godina da ih sprovedu je nisu marili šta se dešava sa ustavom i zakonom Kosova. Zato hajde da ne ponavljamo iste greške. U aneksu piše odmah da počinjemo sa razgovorima o samoupravi srpske zajednice. Morate da znate da srpska zajednica i ZSO nisu jedna te ista stvar. Ti razgovori su još u toku, već smo ih počeli na neki način, ali treba još mnogo da bi došli do konkretnog nečeg", rekao je Kurti.

O izborima

Na pitanje da li je bilo reči o izborima na severu Kosova i povratku Srba u institucije, Kurti je takođe rekao da o tome nisu razgovarali, navodeći da su to unutrašnje stvari institucija na Kosovu.

"Mi ćemo donositi sve neophodne odluke, da se izbori održe", rekao je Kurti.

On je rekao i da je neko iz Beograda naredio 5. novembra da poslanici Srpske liste daju kolektivne ostavke, kao i gradonačelnici četiri opštine, i više od 400 policajaca...

"To je bila greška. Ne može se biti autentični političar i predstavljati građane, ako se krene sa kolektivnim ostavkama. Oni bi trebalo da predstavljaju i služe građanima“, rekao je Kurti.

Podsetimo, juče se u Ohridu održao sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

U novoj rundi dijaloga učestvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu