Moskva ima poruku... Za Zelenskog i za Zapad

Moskva -- "Formila mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog nema nikakve veze sa mirom, rekla je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je skup nerealnih ultimativnih zahteva našoj zemlji, tvrdi Zaharova.

Ona je podsetila da su neki od tih zahteva povlačenje snaga iz ruskih regiona: DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, pa čak i Krima, isplata reparacija...

"Cilj ukrajinske formule je kapitulacija Rusije uz pomoć Zapada", ocenila je Zaharova.

Portparolka je ovako prokomentarisala izjavu ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom u kojoj je ukrajinski ministar podvukao da je "formula mira" Zelenskog značajna za zaustavljanje agresije i obnovu pravednog mira u Ukrajini.

"Sve zemlje koje žele da doprinesu normalizaciji situacije trebalo bi da svoje apele za mir upute Kijevu i njegovim pokroviteljima, koji sve više Ukrajinu uvlače u opasan vrtlog konfrontacije", poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, mišljenje ukrajinskih vlasti o bilo kom međunarodnom pitanju imalo bi bar nekakvog smisla samo ako bi Ukrajina sačuvala suverenitet od SAD, ali da to ipak nije tako. Ona je zaključila da je kijevski režim odavno instrument SAD i drugih NATO zemalja u borbi protiv Rusije, a oni uopšte nisu zainteresovani za mirno rešavanje situacije.

Šta je potrebno za mir?

Zaharova je, pored ovoga, istakla da sastavni deo rešavanja ukrajinskog sukoba treba da bude ukidanje svih nezakonitih sankcija i tužbi protiv Rusije u međunarodnim sudovima.

Portparolka je naglasila da su za postizanje održivog mira neophodni i prekid isporuka oružja i plaćenika Kijevu, okončanje neprijateljstava, vraćanje neutralnog vanblokovskog statusa Ukrajini, međunarodno priznanje novih teritorijalnih realija, koje su nastale kao rezultat ostvarivanja prava naroda na samoopredeljenje.

Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo ukrajinske uslove za početak dijaloga.

On je ranije potpisao i ukaz o stupanju na snagu Odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Takođe je izjavio da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom, dok je Putin njen predsednik.

Krajem oktobra prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu