Olujna bura napravila haos u CG: Potopila dva vojna broda u Boki, oštećen i "Jadran" u Baru

Olujna bura koja već danima traje u Crnoj Gori potopila je dva vojna broda u Boki i oštetila "Jadran" u Baru.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ JURE DIVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ JURE DIVIĆ/ nr

Usled olujne bure koja već dva dana duva u Boki, jutros su se prevrnuo rashodovani desantni brod minopolagač DBM-241 "Krk" i potonuo na vezu na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na severozapadnoj obali polustrova Luštica u Boki Kotorskoj.

Tom prilikom teško je oštećen i takođe rashodovani vojni tanker za vodu PV-17 "Alga" čiji je trup takođe naplavljen, pa je i ovaj brod pramčanim delom nalegao na morsko dno u plićaku gde je bio vezan.

Brod DBM-241 je već petnaestak godina van operativne upotrebe u Mornarici VCG, a bio je jedno od njenih najmlađih plovila jer je sagrađen 1988. godine u Splitu.

Pretpostavlja se da su jaki talasi i olujna bura tokom noći "tukli" brod koji je pritom udarao u stari vojni tanker za vodu PV-17 koji mu je bio vezan između DBM-a i obale. Dotrajali i korozijom izjedeni limovi na oplati broda su najverovatnije popustili pod udarcima, pa je DBM primio vodu, prevrnuo se i potonuo uz obalu.

Oštećenja je pretrpeo i PV-17 koji je pramčanim delom takođe nalegao na morsko dno. Na licu mesta su ekipe Mornarice VCG, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koje pokušavaju da jakim pumpama, izbace more iz trupa PV-17 i makar tom brodu vrate delimičnu plovnost kako bi ga uklonili sa te lokacije.

Na mesto havarije, pišu podgoričke Vijesti, uputio se i vršilac dužnosti komandanta Mornarice VCG, kapetan fregate Milan Jevtović, kao i čelnici Ministartva odbrane. Prema tvrdnjama neimenovanog izvora Vijesti iz potonulog broda se u more izlila određena količina ulja iz strojarnice, ali ne i nafta iz tankova goriva.

Olujna bura sinoć je prouzrokovala novu veću štetu i na najvrednijem brodu Mornarice VCG – jedrenjaku "Jadran". Udari vetra polomili su drveni nastavak pramčanog jarbola koji srećom, nije pao na palubu broda, već je ostao da visi, zapetljan u oputu broda na visini od skoro 30 metara iznad palube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu