Bivši komandant: Britanci bi ostali bez municije za jedan dan

Velika Britanija bi mogla da iscrpi svoje zalihe municije za samo nekoliko sati ako bude uvučena u velike borbe, upozorio je bivši britanski komandant.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/VALDA KALNINA
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Ova i druga pitanja čine vojnu Ujedinjenog Kraljevstva neprikladnom da se smatra "vrhunskom" članicom NATO-a, rekao je on.

Penzionisani general Ričard Barons, koji je ranije bio na čelu komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, oglasio se upozorenjem u tekstu koji je objavio "San" (The Sun) u kojem je rekao da su borbene snage „šuplje smanjenjem potrošnje“.

Barons je tvrdio da su britanske oružane snage "manje i manje spremne za borbu nego u bilo kom trenutku u živom sećanju“. On je takođe upozorio da je vojska Velike Britanije na putu da padne ispod 76.000 vojnika. Međutim, čak i ovi pripadnici službe često ne prolaze adekvatnu obuku, primetio je Barons.

Britanski tenkovi, oklopna vozila i artiljerijska oruđa uglavnom datiraju iz prethodnog veka, dok "godine smanjenja proizvodnje municije znače da bi za neke vrste ključnog naoružanja vojska ostala bez posla tokom jednog popodneva", rekao je general.

Barons je dodao da su Kraljevska mornarica i vazduhoplovstvo "u boljoj formi“ i da se mogu pohvaliti „izvanrednom modernom opremom“, ali je upozorio da bi bez iskusnog osoblja, municije i rezervnih delova mogli da ispadnu samo "svetlucavi izlog“ bez mnogo toga da pokaže na stvarnom bojnom polju.

Bivši komandant je rekao da bi Velika Britanija trebalo da se fokusira na Evropu, tvrdeći da "okret ka Aziji može da sačeka“. On je pozvao London da investira u moderno naoružanje i opremu, uključujući dronove, rakete i mogućnosti sajber i elektronskog ratovanja. Britanija bi takođe trebalo da udvostruči svoje rezerve na 60.000 vojnika, rekao je on.

Što se tiče Rusije, Barons je procenio da će britanska vojska morati da potroši "3 milijarde funti (3,67 milijardi dolara) ove godine i svake godine u narednih deset godina, da bi mogla da se nosi sa „iznenadnim napadom”.

Britanski ministar odbrane Ben Volas priznao je u ponedeljak u Donjem domu da je vojska šuplja i nedovoljno finansirana“. Njegovi komentari uslijedili su nakon izvještaja Skaj njuza u kojem se navodi da je visoki američki general rekao Volasu da su britanske snage "jedva drugi nivo“ u pogledu borbenih sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu