Ukrajinci bespomoćni: "Nas 20, njih 200, nismo ih očekivali, pucali smo do poslednjeg metka"

Jugozapadno od grada Bahmuta, ukrajinski vojnici Andrij i Borisič žive u bunkeru sa svećama iskopanom u smrznutom tlu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Već nekoliko nedelja se suočavaju sa stotinama boraca ruske privatne armije Vagner, koji jurišaju na ukrajinsku odbranu.

Andrij prepričava naizgled beskrajnu razmenu vatre kada ih je napala poplava Vagnerovih boraca: "Borili smo se oko 10 sati neprekidno. I nisu bili samo talasi, to je bilo neprekidno. Kao da nisu prestajali da dolaze".

Njihove puške AK-47 su se toliko zagrejale od stalnog pucanja, kaže Andrij, da su morali da budu zamenjeni: "Bilo je oko 20 vojnika na našoj strani. Recimo 200 na njihovoj strani“.

Vagnerov način vođenja rata je da pošalje prvi talas napadača koji se sastoji uglavnom od sirovih regruta dovedenih direktno iz ruskih zatvora. Oni malo znaju o vojnoj taktici i slabo su opremljeni. Većina se samo nada da će moći da ode kući, a ne nazad u ćeliju, ako preživi šestomesečni ugovor.

"Naterali bi grupu od desetak vojnika da napreduju 30 metara, a zatim počeli da se kopaju kako bi zadržali svoju poziciju“, kaže Andrij o Vagneru.

Sledi druga grupa, nastavlja Andrij, koja napreduje narednih 30 metara: "Tako, korak po korak, Vagner pokušava da ide napred, dok u međuvremenu gubi mnogo ljudi. Tek kada je prvi talas iscrpljen ili zaustavljen, Vagner šalje iskusnije borce, često sa boka, koji pokušavaju da pregaze ukrajinske položaje".

"Zastrašujuće i nadrealno"

Andrij kaže da je suočavanje sa napadom bilo zastrašujuće i nadrealno iskustvo: "Naš mitraljezac je skoro poludeo pucajući na njih. Pogađao je neprijateljske vojnike, ali oni nisu pali. A onda je posle nekog vremena, kada iskrvari, samo pada“.

Andrij upoređuje bitku sa scenom iz filma o zombijima: "Penju se preko leševa svojih prijatelja, gaze ih. Čini se da se drogiraju pre napada".

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi ovu tvrdnju. I nakon što su prvi talasi eliminisani, napad je nastavljen, pošto je ukrajinskim braniocima ponestalo metaka i našli su se u okruženju: "Problem je bio što su nas obilazili. I tako su nas opkolili. Došli su sa druge strane. Nismo ih očekivali na toj strani. Pucali smo do poslednjeg metka, tako da smo bacili sve bombe koje smo imali i ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni u toj situaciji."

Imali su sreće. Vagnerove snage su se povukla na kraju dana. Andrijev izveštaj o Vagnerovom pristupu je u skladu sa izveštajem ukrajinske obaveštajne službe koji je CNN dobio prošle nedelje.

Prema tom izveštaju, ukoliko bi Vagnerove snage uspele da zauzmu položaj, artiljerijska podrška bi im omogućila da kopaju rupe i konsoliduju svoje napredovanje.

Prema ukrajinskim izveštajima, koordinacija između Vagnera i ruske vojske često nedostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu