Lavrov otkrio kakvu je poruku dobio od Blinkena

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je preko egipatskog kolege Sameha Šukrija dobio "određenu poruku" od Entonija Blinkena.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
EPA/EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Šukrijem rekao da je Rusija spremna da čuje svaki ozbiljan predlog usmeren na sveobuhvatno regulisanje sadašnje situacije.

"Ministar spoljnih poslova Egipta je rekao da je predao poruku američkog državnog sekretara Blinkena, koji je nedavno bio u poseti Kairu. Potvrđujem tu informaciju.

Uvek smo govorili da je Rusija spremna da sasluša svaki ozbiljan, ističem to, predlog koji je usmeren na normalizaciju čitave sadašnje situacije na sveobuhvatan način.

I s tim u vezi ponovo smo čuli poruku o tome da Rusija mora da prekine, da ode i da će onda sve biti u redu", rekao je Lavrov. Ali, dodao je on, Blinken nije naveo drugi deo poruke, a on se tiče stvarnog interesa SAD i Zapada koji je izložio generalni sekretar NATO tokom posete Južnoj Koreji.

"U jednom od obraćanja on je rekao da Rusija mora da izgubi, da mora biti poražena, da Zapad ne sme da dozvoli da Ukrajina izgubi jer onda će izgubiti i Zapad. I izgubiće, rekao je Stoltenberg, čitav svet. Odnosno on je imao smelosti da govori ne samo u ime tridesetak članova NATO, nego i svih ostalih država sveta, Azije, Afrike, Latinske Amerike", naveo je on.

Takođe je dodao da će NATO zbog toga realizovati svoju globalnu odgovornost, rekao je Lavrov. "Prema mom mišljenju, sve je jasno, ovde se uopšte ne radi o Ukrajini.

Kijevski režim ispunjava volju SAD a njihov glavni cilj je da se na svetskoj sceni ne dozvole nikakvi događaji koji bi doveli u pitanje hegemoniju SAD u savremenom svetu.

Zbog toga je poruka nepotpuna, ja sam dopunio umesto Blinkena na čemu insistiraju SAD kada pozivaju Rusiju da se zaustavi i ode iz Ukrajine", naveo je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu