Rusija je spremna?

Rusija se sprema za novu ofanzivu na Ukrajinu, smatra Institut za proučavanje rata (ISW), koji ističe da bi se na front moglo poslati još 200.000 vojnika.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

U izveštaju ISW-a objavljenom u ponedeljak kaže se da se ukrajinski, zapadni i ruski izvori slažu da se "Rusija priprema za neposrednu ofanzivu" kako se rat bliži prvoj godišnjici.

U izveštaju se navodi i da je sekretar NATO -a Jens Stoltenberg istog dana rekao da ruski predsednik Vladimir Putin, koji "zadržava svoje maksimalističke ciljeve u Ukrajini", planira da mobilzuje 200.000 ili više novih vojnika kako bi se pridružili borbi.

U međuvremenu, ukrajinski vojni zvaničnik Ivan Timočko je navodno rekao da se ruske snage "pojačavaju" u ukrajinskom regionu Donbasa u iščekivanju ofanzive, koju je Rusija pokrenula "zbog sve većeg domaćeg pritiska za pobedu" u ratu.

"Stoltenbergove i Timočkove izjave podržavaju prethodnu prognozu ISW-a da ruske snage postavljaju uslove za pokretanje ofanzivnih napora, verovatno u Luganskoj oblasti, u narednim mesecima", rekao je ISW.

Govoreći u ponedeljak na Institutu Čej u Seulu, u Južnoj Koreji, Stoltenberg je rekao da Putin ima sposobnost da "danas okonča rat", dodavši da nema znakova da se predsednik Rusije priprema za mir.

"Vidimo suprotno. Vidimo da se pripremaju za još ratova, da mobilišu više vojnika, više od 200.000, a potencijalno i više od toga. Nismo videli znakove da je predsednik Putin promenio svoj opšti cilj ove invazije, to jest da kontroliše suseda, da kontroliše Ukrajinu. Dakle, sve dok je to slučaj, moramo biti spremni na duge staze", rekao je Stoltenberg.

Ruski izvori ukazuju da vojni regruteri pokušavaju "da regrutuju nezaposlene u volontersku službu" unutar Rusije, navodi ISW.

Više univerziteta je takođe počelo da zahtevati da studenti "pruže podatke o vojnoj registraciji kao deo priprema za drugi talas mobilizacije u februaru 2023".
Prošle sedmice, ISW je citirao procenu ukrajinskog obaveštajnog zvaničnika da se ruske snage spremaju za "veliku ofanzivu" na regione Donjecka i Luganska u proleće ili rano leto, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu