Šolc na turneji po Južnoj Americi lobira protiv Rusije, Brazilski predsednik ga "oduvao"

Brazilski predsednik Lula da Silva odbio je nemački zahtev da pošalje municiju Ukrajini u okviru međunarodnih napora da se pomogne Kijevu protiv Rusije.

Izvor: Bloomberg/M.S.
Podeli
Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres, File
Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres, File

Ovo danas izveštava novinska agencija Blumberg, nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc zvanično juče započeo posetu Brazilu i najavio novu etapu odnosa između dve zemlje.

"Brazil nema interesa da šalje municiju koja bi se koristila u ratu", rekao je Lula novinarima na konferenciji za novinare u Braziliji.

Kako Blumberg prenosi, Šolc je pokušavao da prikupi podršku Ukrajini tokom četvorodnevne posete Južnoj Americi nakon što je ranije ovog meseca pristao da pošalje nemačke borbene tenkove, oklopna borbena vozila i PVO sisteme "Patriot" vladi u Kijevu.

Šolc je na njihovom zajedničkom nastupu rekao da bi mnoge zemlje, uključujući Brazil, mogle da budu uvučene u teritorijalne sukobe ako drugi lideri odluče da "prelistaju istorijske knjige" poput Putina – što se odnosi na pretenzije ruskog lidera na ukrajinsku teritoriju, koju osporavaju mnogi akademici.

"Brazil ne želi da učestvuje, čak ni indirektno“, rekao je Lulai dodao:

"Trebalo bi da tražimonačin da pomognemo da se pronađe mir između Rusije i Ukrajine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu