Srpska lista: "ZSO nije ničiji hir, već volja srpskog naroda"

Srpska lista je danas na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC
EPA-EFE/ DJORDJE SAVIC

Srpska lista dodaje da jeobaveza preuzata u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.

Na sastanku o formiranju ZSO, njenim nadležnostima, funkcionisanju i izazovima predstavnici Srpske liste jasno su naglasili da se formiranje ZSO mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta, a ne bilo ko drugi.

"Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda", navodi se u saopštenju SL nakon sastanka u Ambasadi SAD.

Na sastanku su predstavnici političkih partija Srba i nevladinog sektora ponovili stav o potrebi formiranja ZSO, čime je, kako je naveli, "još jednom potvrđeno da je to zahtev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno je da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu