Ambasada Italije: ''Ključni korak''

Ambasada Italije u Prištini saopštila je da posvećenost Kosova formiranju Zajednice srpskih opština ne podriva ustav Kosova, niti ugrožava njegov suverenitet.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Zarko Prusac
Foto: Shutterstok/Zarko Prusac

Na nalogu te ambasade na Tviteru saopšteno je da će formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) Kosovo napraviti ''ključni korak'' ka izgradnji svoje budućnosti.

Ambasada Italije je podelila i objavu ambasade SAD u Prištini, u kojoj se citira poruka iz zajedničkog autorskog teksta o ZSO koji su za Kohu napisali savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

''Implementirajući ZSO Kosovo će učiniti ključan korak u izgradnji svoje budućnosti kao multietničke zemlje, integrisane u evroatlantske strukture", navodi se u citiranoj poruci.

Ranije danas ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je na sastanku sa predstavnicima civilnog društva, zvaničnicima vlade privremenih institucija, liderima političkih partija i diplomatama u ambasadama u Prištini, da su razmenjena mišljenja o formiranju ZSO.

Američka ambasada u Prištini organizovala je razgovor o formiranju ZSO, a učešće su potvrdili predstavnici kabineta premijera privremenih prištinskih institucija, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, kao i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.

Ministar za zajednice u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić takođe je najavio da će biti na sastanku.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je prošle nedelje da nije pozvan na sastanak.

Kosovska vlada, koju predvodi Kurti, protivi se osnivanju ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu