Kurtija nisu ni pozvali; Završen sastanak o ZSO u Prištini, oglasila se američka ambasada

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer saopštio je danas su na sastanku razmenjena mišljenja o formiranju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ
EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Sastanku su prisustvovali članovi civilnog društva, zvaničnici vlade privremenih institucija, lideri političkih partija i diplomate u ambasadi u Prištini.

''Zahvalni smo različitim prisutni zainteresovanim stranama što su podelile svoje stavove i stručnost'', napisao je Hovenijer na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

On je dodao da nastavlja da se ''zalaže za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga''.

Američka ambasada u Prištini organizovala je razgovor o formiranju ZSO, a učešće su potvrdili predstavnici kabineta premijera privremenih prištinskih institucija, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, kao i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.

Ministar za zajednice u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić takođe je najavio da će otići na sastanak. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je prošle nedelje da nije pozvan na sastanak.

Beograd i Priština su u okviru Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine i dopunjenog 2015. dogovorile formiranje ZSO.

Priština do danas nije ispunila obaveze na koje se obavezala potpisivanjem i nije formirala ZSO. Tzv. vlada Kosova, koju predvodi Kurti, protivi se osnivanju ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu