Vučić: "Srpski narod mu to nikada neće zaboraviti"

Predsednik Aleksandar Vučić nakon potpisivanja deklaracije sa predsednikom Češke Milošem Zemanom održao je zajedničku konferenciju.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Nakon susreta Vučića i Zemana licem u lice i plenarnog sastanaka dve delegacije, potpisana je zajednička deklaracija o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

"Poštovani predsedniče Češke Republike, dragi prijatelju Miloše, dobio sam tu čast da predsednika oslovim po imenu što govori o prijateljstvu naše dve zemlje", rekao je predsednik Vučić na samom početku obraćanja.

"U političkom smislu, ja sam posebno srećan što sam mogao da ugostim predsednikaa Zemana. Ono što je on rekao pre dve godine, a tiče se KiM, tiče se naše Srbije ostalo je u srcu svakog našeg građanina. On me je malo u čudu gledao kada sma mu rekao da ja teško da poznajem nekog predsednika u Evropi, i ne samo u Evropi nego i na drugim kontinentima koji ima populasrnost u Srbiji kao predsednik Zeman. A to je zato što je predsednik Češke pokazao hrabrost kakvu niko u Evropi nije, iako od toga nije imao ništa osim napada i glavobolju od čeških i evropskih medija, predsednik Zeman je pokazao kako veliki i hrabri ljudi mogu da prave istoriju. I to mu srpski narod nikada neće zaboraviti. I još jedanput hvala njemu i češkom narodu koji ga je toliko puta birao", rekao je predsednik Vučić.

"Ima mnogo projekata na kojima radimo. Češka kuća je mesto koje će biti važno u našim odnosima. Postoje i fabrike koje žele dodatna ulaganja u našu namensku industriju. Mir više ne sme nigde da se pomene. Pošto je to tako, a ja moram da brinem o namenskoj industriji. Mi ne prodajemo oružje ni Rusiji, ni Ukrajini, ali hoćemo drugima. Sarađujemo i radićemo dosta po pitanju saobraćaja. Razgovarali smo i o situaciji o Ukrajini, saglasni smo u tome, poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine. Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji. Mi smo imali iskustva sa sankcijama i znamo da nikome dobro nisu doneli", kazao je Vučić i poželeo Zemanu da dugo ostane u političkom životu:

"Želim Zemanu dobro zdravlje, čestitam novoizabranom predsedniku Češke. sve što radite, Srbija nikada neće zaboraviti. Retko imate prilike da razgovarate sa čovekom takvih intelektuanih kapaciteta, kao što je Zeman. Ovde ćete uvek biti poštovani, imao sam privilegiju da više puta sa vama razgovaram, i da jedni drugog zovemo prijatelji".

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Nakon toga medijima se obratio češki predsednik Miloš Zeman.

"Ponosan sam što imam najviše odlikovanja Srbije. Razgovarali smo o bilateralnoj saradnji. Pre dve godine, u vreme posete predsednika Pragu, zamolio sam da mi se oprosti što u životu sam uradio samo jedanput. Rekao sam to namerno u Pragu. Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Nisam osudio samo bombardovanje Srbije, nego i napuštanje Avganistana, što je dovelo do pobede talibana. Želim da Srbiji čestitam na uspešnim ekonomskim rezultatima, Češka se već dugo bori sa deficitom", istakao je Zeman, a zatim govorio o Češkom domu.

"Verujem da za razliku od ulice, da će Češki dom ostati spomenik češko-srpske saradnje. Čvrsto sam ubeđen kada otvorimo dom, da ćemo napraviti nešto što je značajno. Još jednom da se zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu", istakao je Zeman.

O slaganju dvojice predsednika o situaciji u Ukrajini

"Naravno da razumem stav Srbije i neutralnost. već sam naglasio i ponavljam, upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusiji, vodi do uloge medijatora", rekao je Zeman.

"Mi smo se oko velikog dela stvari saglasili. Mi nismo članica EU, ali ni NATO. Jedino što tražimo je da budemo svoji na svome. Govorili su kako se samo čeka kada će Srbija da napadne nekoga, kao što je Rusija Ukrajinu. Neko mora da opravda ono što se događalo 1999. godine. Srbija poštuje Rezoluciju UN, poredak UN, a moje pitanje zašto ne poštujete Rezoluciju 1244. Očekujete da Srbi poštuju sve druge rezolucije... Stavite se u naše cipele. Molimo vas dajte nam pravo na sopstveni stav", istakao je Vučić i dodao da smo "mi svaki dan između čekića i nakovnja".

Predsednici o Kosovu i Metohiji

Na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja KiM, Zeman je rekao:

"Ja sam nastojao da Češka opozove priznavanje Kosova. Želim da podsetim da je svojevremeno češki parlament pozvao vladu da opozove priznanje, ali su se stvari promenile. S druge strane, pozdravio sam činjenicu da se Hašim Tači nalazi u Hagu. Ja nisam dao saglasnost da se postavi ambasador u Prištini", kazao je Zeman.

O izjavi Zorana Milanovića

Predsednik Vučić upitan je da prokomentariše današnju izjavu Zorana Milanovića, u kojoj navodi da je "Kosovo oteto".

"Voleo bih da u celini poslušam izjavu Milanovića. Sa pažnjom ću da pogledam izjavu", rekao je predsednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu