Vučić svečano dočekao Zemana FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao ispred Palate Srbija predsednika Češke Miloša Zemana.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zeman je dočekan uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

Nakon toga usledice tet-a-tet susret Vučića i Zemana, ali i plenarni sastanak dve delegacije.

Najavljeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

Potom je predviđena i zajednička konferencija predsednika Srbije i predsednika Češke.

Ovo je treća poseta Zemana našoj zemlji, a ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke, tokom kojeg je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice "Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo".

Komentarišući tada u maju 2021. izvinjenje predsednika Česke za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, za koje je dao saglasnost kao tadašnji premijer Češke, predsednik Vučić je rekao da je to što se desilo u Pragu "ući u udžbenike istorije".

Osim sa predsednikom Vučićem, predsednik Zeman razgovaraće danas i sa premijerkom Anom Brnabić.

Po završetku bilateralnih susreta u Palati, u popodnevnim satima, dvojica državnika zajedno će otvoriti renovirani "Češki dom" na Vračaru.

Tom prilikom predsednik Zeman razgovaraće i sa predstavnicima češke manjine.

Kamen temeljac za Češki dom položen je oktobra 1926. godine. Objekat je svečano otvoren dve godine kasnije u prisustvu gradonačelnika Beograda Koste Kumanudija, zastupnika kralja Aleksandra generala Milana Zelenike, ministra prosvete Milana Grola, predstavnika Srpske kraljevske akademije nauka...

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice. Nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Zgrada je adaptirana i nadogradjivana. Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga. Objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje medjuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti Češki dom, odnosno kako ga je Vučić najavio Česku kuću.

Da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi Češka kuća bila poklon češkoj državi.

U tehničkoj dokumentaciji, koji se odnosilo na novoprojektovanu organizaciju prostora, predvidjeno je bilo da se, izmedju ostalog, u suterenu nalazi Klub/Udruženje češke besede, u prizemlju Češki kulturni centar, kao i sala češkog kulturnog centra.

Prvi sprat će takođe biti namenjen za Češki kulturni centar, dok će se na drugom spratu nalaziti bibloteka i učionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu