Predsedniku Srbije rečeno: Ako prihvatiš, ulazite do 2030, ako ne prihvatiš...?

Istraživačko-izdavački centar Demostat navodi da su tačni navodi o eventualnim posledicama po Srbiju ukoliko ne prihvati sporazum o rešavanju kosovskog pitanja.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Deostat navodi, pozivajući se na svoje diplomatske izvore da su perspektiva članstva Srbije u EU, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija, deo onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada.

Demostat dodaje i da su tačni navodi o eventualnim posledicama po Srbiju ukoliko ne prihvati sporazum, koje čine prekid evropskih integracija, zaustavljanje i povlačenje investicija, povratak viznog režima, dok bi aranžman za Međunarodnim monetarnim fondom bio pod znakom pitanja.

Predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije su, kako navodi Demostat, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Beogradu preneli da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan, mogla da uđe u EU do 2030.

U međuvremenu, navode izvori ovog centra, Srbija bi korak po korak bila uključivana u druge evropske strukture, poput zajedničkog evropskog tržišta koje podrazumeva slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavljanja i povlačenja evropskih i američkih investicija.

"Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicije u Srbiju, najpre zbog neusklađivanja spoljne i bezbednosne politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora o planu za rešavanje kosovskog pitanja za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava", piše Demostat.

Francusko-nemački plan koji se prošle nedelje pojavio u medijima nije autentičan, niti konačan sporazum koji će se naći za pregovaračkim stolom, piše Demostat.

U sporazumu će se naći tačka u kojoj se navodi da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU, kao i da se u tom sporazumu neće pominjati priznanje Kosova ili članstvo u UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu