Tursko "stop", ljuti su

Proces pristupanja Švedske NATO je zaustavljen, izjavio je šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT SWEDEN OUT
EPA-EFE/Pontus Lundahl SWEDEN OUT SWEDEN OUT

On je u izjavi za "Ekspresen" rekao da je do toga došlo zbog ljutite reakcije Turske na to što je desničarski ekstremista Rasmus Paludan palio Kuran i zbog demonstracija na kojima je kritikovan turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Bilstrom je izrazio nadu da će dogovor sa Turskom biti postignut sastanku šefova diplomatija država članica NATO u julu u Litvaniji.

Danski ultradesničarski političar Rasmus Paludan spalio je Kuran 21. januara ispred turske ambasade u Stokholmu, a juče ispred turske ambasade u Kopenhagenu. On je dodao da će nastaviti sa takvim akcijama sve dok Turska ne odobri članstvo Švedske u NATO.

Odnosi između Švedske i Turske pogoršali su se nakon toga, a turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Švedska ne treba da računa na tursku podršku za članstvo u NATO-u.

Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu