Vojska Srbije, večeras...

Na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu u toku je realizacija osnovne padobranske obuke vojnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Obučavaju se vojnici generacije "septembar 2022" koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane.

Ova obuka predstavlja završni deo procesa osposobljavanja vojnika padobranske specijalnosti i izvodi se u trajanju od četiri nedelje, pri čemu zemaljski deo traje tri, a realizacija padobranskih skokova – jednu sedmicu.

U prethodnom periodu vojnici su uspešno savladali sadržaje taktičke obuke, realizovali sva programska gađanja i proveru fizičkih sposobnosti i u potpunosti pripremljeni pristupili padobranskoj obuci.

U okviru zemaljskog dela obuke, akcenat je na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, tokom kojeg se usavršavaju tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama.

Vojnici koji savladaju ovaj segment obuke, stiču uslov da pristupe realizaciji padobranskih skokova kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima.

Uspešnim završetkom osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje "padobranac", a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su vojnici ove generacije već iskazali interesovanje, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu