Racija: Ima ubijenih

Izraelski vojnici ubili su danas tri Palestinca u raciji.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ALAA BADARNEH
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

U jednom sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali ubili su i jednog šesnaestogodišnjaka koji je bacao kamenice, naveli su palestinski izvori.

U proteklim mesecima izraelska vojska skoro svake noći hapsi osumnjičene ekstremiste na toj palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, a sada je poprište eskalacije nasilja.

Islamski džihad, palestinska ekstremistička organizacija čijeg je lokalnog lidera izraelska vojska ubila prošle nedelje, saopštio je da je tokom racije izbila jaka razmena vatre između njenih pripadnika i izraelskih vojnika.

Vojska je potvrdila operaciju svojih specijalnih snaga u Dženinu i da je uhapšen Kaled al-Hidža, Palestinac osumnjičen za terorističke aktivnosti, te da su ekstremisti bacali eksplozivne naprave i pucali na vojnike koji su odgovorili bojevom municijom.

Mahmud al-Sadi, šef palestinskog Crvenog polumeseca u Dženinu, je rekao Frans presu da je pogođeno i vozilo hitne pomoći s ranjenicima.

Kasnije su izraelski vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenice i boce na automobile severozapadno od Ramale, rekla je vojska, dok je palestinsko ministarstvo zdravlja navelo da je jedan Palestinac ubijen, a dva su ranjena i hospitalizovana.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je pozvao međunarodnu zajednicu da palestinski narod zaštiti od "svakodnevnih zločina i prolivanja palestinske krvi".

Više od 40 Palestinaca je ubijeno u izraelskom operacijama ove godine samo u području Dženina, uključujući mnoge naoružane, ali i one koji su samo protestovali, a poginula je i novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh.

Posle talasa palestinskih napada u martu i aprilu izraelske snage su više od 2.000 puta ulazile na Zapadnu obalu i sukobljavale se s Palestincima.

Ubijeno je najmanje 150 Palestinaca i 26 Izraelaca od početka ove godine na Zapadnoj obali, u Izraelu i istočnom Jerusalimu.

To je najveće nasilje u poslednjih sedam godina po podacima u UN i bliskoistočni izaslanik tog svetskog tela Tor Venesland je ocenio da je "dostignuta tačka ključanja".

Na Zapadnoj obali živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika među 2,9 miliona Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu