"Tito nije dao da tenkovi krenu na Kosovo; Da su Rusi ušli..."

Milan Runić, bivši dekan Tehnološkog fakulteta u Zrenjaninu, ali i tenkista Sovjetske armije ispričao je da je Tito zabranio da tenkovi krenu na Kosovo.

Izvor: Kurir, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Runić, koji sada ima 93 godine, rekao je da je njegova jedinica posle oslobođenja severa Srbije trebalo da ide na Kosovo, ali je Tito to izričito zabranio. Pobunili su se Albanci koji je trebalo da idu na Sremski front.

Da su Sovjeti otišli, danas bi bilo drugačije, kaže Runić, jedini tenkista, Srbin, pripadnik Sovjetske armije.

On je bio srednjoškolac kad su mađarske okupacione snage ušle u Novi Sad, a od smrti ih je spasao otac koji je govorio mađarski i bio rezervista austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu.

Tada sedamnaestogodišnji Runić napustio je Novi Sad i sa majkom otišao u Kruševac. Partizani su tokom jedne akcije ubili više desetina nemačkih vojnika. U odmazdi su Nemci nasumično hapsili i odvodili na streljanje. Gimnazijalac Runić je pobegao na selo i priključio se partizanskom pokretu.

Negde kod Zaječara sreo se sa jedinicama Crvene armije. Bio je dobar đak i znao je ruski, a nedugo zatim je odlućio da im se pridruži.

U Crvenoj armiji je bio tenkista, a za nišandžiju tenka T34 Rusi su ga, kako kaže, obučili za jedan sat. Vozač je bio Uzbekistanac, a komandir tenka, koji je kasnije poginuo na Avali, nakon čega je Milan preuzeo komandu, bio je Rus. U posadi je bilo i Kirgistanaca.

Ističe i da je prva bitka u kojoj je učestvovao bila između Čačka i Kraljeva, kada su Nemci pokušali da Rusima preseku front.

Runić je direktno učestvovao i u jednom od najvažnijih delova operacije oslobođenja glavnog grada i to u akciji spasavanja Starog savskog mosta. “To je bio jedini most kojim smo mogli preko Save. Moj tenk je bio prvi, a ispred nas su bili mineri”, priča Runić.

U drugom delu svoje "Knjige sećanja" koja uskoro izlazi iz štampe, Runić se posebno bavi Kosovom i Metohijom, jer, kako kaže, današnji događaji u južnoj srpskoj pokrajini vezani su upravo za ono što se dešavalo na kraju Drugog svetskog rata.

“Trebalo je da mi idemo na Kosovo, ta moja jedinica, ali je Tito to zabranio. Meni je upravo moj stariji poručnik rekao: ‘Runiću, ne možemo na Kosovo’. Mi nismo smeli da uđemo ni u Hrvatsku. Naredio je, pošto su to tražili oni koji su bili na Sremskom frontu, da sa tenkovima probijemo front, da to uradim ja, sa tri tenka, ali da se vratim nazad”, navodi Runić.

Demobilisan je iz jedinice Sovjetske armije 1946. godine, a prešao je, kako kaže, u našu. Posle toga je bio na Kosovu. Kaže da je i tada bio svedok događaja koji su uticali na današnje stanje na jugu zemlje o kojima se i dalje malo govori.

“Tamo su se pobunili Albanci koji je trebalo da idu na Sremski front. Nedovoljno se govori o tome da su se oni masovno pridružili Italijanima i Nemcima.”

Runić je, kako prenosi Kurir pisanje Sputnjika, zbog svojih političkih stavova završio na Golom otoku, a po povratku 1951. trpeo je posledice etikete golootočanina, pa se posvetio nauci. Godinama kasnije dobio je i zasluženo mesto dekana.

Sudskom rehabilitacijom država mu je donekle ispravila štetu nanesenu ugledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu