Moskva tvrdi: Ovim vas gađamo; Ali...

Ruski komentari na društvenim mrežama govore o “novom heroju invazije Kremlja na Ukrajinu”.

Izvor: Jutarnji list, Tomislav Šoštarić
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Naime, hvali se ruska bespilotna letelica “Lancet”, a objavljeno je mnoštvo video snimaka koje navodno prikazuju udare ovih kamikaza dronova na ukrajinske mete. Međutim, kako piše Tomislav Šoštarić za Jutarnji list , pravi učinak ovog oružja još nije poznat, niti nezavisno potvrđen.

Ta letelica je predstavljena 2019. godine i radi se o naprednoj verziji drona KUB, a oba tipa proizvodi ruska kompanija ZALA Aero Group, koja je deo koncerna Kalašnjikov.

ROSTEC, krovna ruska odbrambena kompanija koja obuhvata sve ruske proizvođače i izvoznike oružja, u junu je objavila da su dronovi “Lancet” raspoređeni i koriste se u borbenim operacijama u Ukrajini.

Bespilotna letelica Lancet dizajnirana je za izvođenje izviđačkih i udarnih misija, a dostupna je u dve verzije – “Lancet-1” i “Lancet-3”.

Oba drona imaju isti dizajn u obliku projektila. Na prednjem delu instalirana je optika, dok se propeler nalazi na zadnjem delu. Letelice karakterišu po dva dvokraka para krila u obliku slova X raspona od jednog metra. “Lancet-1” teži 5 kilograma, dok je verzija “Lancet-3” težine 12 kilograma

Optički sistav sadrži optičko-elektronički element, ali tu je i jedinica za televizijsko navođenje, što omogućuje kontrolu nad letelicom i u terminalnoj fazi leta, odnosno u trenucima obrušavanja na metu. Dronovi su takođe opremljeni obaveštajnim i navigacionim sistemima te programima za komunikaciju.

Trenutna veća verzija drona “Lancet-3” poznata je kao “Lancet-3M” ili "Produkt 52", teži oko 15 kilograma i leti brzinom od oko 112 km/h. Prema dostupnim informacijama, njen raspon krila je preko 2 metra, a bojeva glava teži više od 4 kilograma.

Na internetu i društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci, među kojima i oni ruskog ministarstva odbrane, koje pokazuju korišćenje bespilotnih letelica “Lancet” u akciji gađanja ukrajinskih raketnih sistema protivvazdušne odbrane S-300, vučenih haubica FH70 i M777, kao i samohodnu haubicu M109.

Neki zapadni mediji, poput “Forbsa”, konstatiraju da se povećava broj ukrajinskih meta uništenih ovim dronovima.

Ipak, iz nove studije autora Stijna Mitzera i Josta Oliemansa za nezavisan analitički portal “Oryx”, na kom se detaljno razmatralo koliko je “Lancet” delotvoran, proizlazi da je zabeleženo mnoštvo promašaja i neuspešnih napada.

Taj izveštaj je u obzir uzeo samo napade za koje postoje proverene informacije i potvrđeni snimci.

Takođe, prema nekim analizama snimaka, može se videti da se ukrajinski vojnici razbeže nekoliko sekundi uoči udara drona, što bi moglo da ukazuje na to da je letelica visoko uočljiva ili prilično bučna.

Osim toga, Ukrajinci tvrde da su neke od njih oborili običnim pešadijskom naoružanjem, što takođe nije proverena informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu