Pao MIG kod Slatine; Banožić: "Na svu sreću"; oba pilota pronađena; Milanović: "Očekujem"

U Hrvatskoj je danas pao borbeni avion MiG-21, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA PHOTO REUTERS POOL/NIKOLA SOLIC/NSO/CLH/rc
EPA PHOTO REUTERS POOL/NIKOLA SOLIC/NSO/CLH/rc

Do pada letelice je došlo na području Slatine koje nije naseljeno, a kako su naveli iz Ministarstva odbrane, do pada je došlo prilikom planirane obuke.

Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja letilice još nisu poznati.

Hrvatski nediji pišu da je ovo sedma nesreća koja se u poslednjih 12 godina dogodila sa letilicama Ministarstva odbrane.

Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.

On je podsetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podneo ostavku u sličnoj situaciji.

Milanović o padu MiG-a: Najvažnije je da niko nije poginuo

Predsednik Zoran Milanović oglasio se o današnjem padu MiG-a nedaleko od Slatine.

"U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva živi i da nema žrtava ni povređenih na mestu pada letelice, kao ni štete na imovini građana. Povređenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak.

U stalnom sam kontaktu sa načelnikom Glavnog štaba OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obaveštava o situaciji. Očekujem da se što pre utvrde okolnosti i razlog pada aviona MiG-21", poručio je Milanović.

Banpžić: "Na svu sreću"

Ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je danas da su nakon pada aviona hrvatskog vazduhoplovstva MiG 21 obojica pilota pronađena živa i zdrava. On je istakao da je današnji incident prilikom redovne obuke "pokazao spremnost Hrvatske vojske da uspešno obavlja svoje zadatke", ali je izrazio žaljenje što su dvojica pilota pretrpela strah i stres, preneli su mediji. "Na svu sreću piloti su pronađeni živi i oni su na pregledu s lekarima i nadam se da će biti sve u redu", rekao je Banožić na konferenciji za novinare. Hrvatsko Ministarstvo odbrane danas je potvrdilo da su oba pilota nakon pada aviona radnog vazduhoplovstva Hrvatske MiG 21 u blizini Slatine pronađena živa i da je njihovo zdravstveno stanje stabilno. Tokom pada letilice oba pilota su se uspešno katapultirala i prizemljila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Navodi se da su piloti u stabilnom stanju, van životne opasnosti i biće prevezeni u bolnicu na lekarski pregled. Reč je o avionu MIG-21 dvosedu, koji je bio u planiranoj aktivnosti obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu