Plenković opet o Srbiji

Tirana -- Hrvatska zagovara da EU kandidatski status BiH da što pre, po mogućnosti već sad u decembru, rekao je u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

On je ponovio da se Srbija jako slabo usaglašava sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Plenković učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, a novinarima je uoči skupa rekao da će teme biti jačanje saradnje "dveju strana", posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, Plenković je rekao da je hrvatski stav jasan te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH što pre, po mogućnosti već sada u decebru. To će, kazao je, zavisiti od uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Na tome se radi, ali nije jednostavno jer su rokovi od održavanja izbora početkom oktobra do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratki, rekao je.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojom intervencijom u izborni zakon, nakon što su propale sve druge mogućnosti tamo u potpunosti primirio situaciju, kazao je Plenković.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da se usklade s evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima, što, kako je kazao, većina regiona to radi, a Srbija to čini jako slabo kad je reč o paketima sankcija Rusiji. Mi smo ih pozvali da se usklade što pre, naveo je Plenković, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu