Bivši šef SOA-e: Cela Evropa pod hibridnim delovanjem Rusa

Bezbednosni stručnjak, bivši rukovodilac hrvatske Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) Ante Letica izjavio da je cela Evropa izložena hibridnom delovanju Rusa

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

On je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4, komentarisao jučerašnje lažne dojave o postavljenim bombama u pravosudnim institucijama i trgovačkim centrima širom Hrvatske.

Letica ističe da je za građane ključno da se vidi ozbiljnost u ponašanju svih segmenata državne bezbednosti, kao i da se vidi da postoje protokoli koji se moraju poštovati.

“Moramo da naučimo da živimo u novom normalnom vremenu koje je potpuno drugačije od vremena u kom smo živeli od Domovinskog rata pa do sada", kazao je.

Tvrdi da je cela Evropa, pa tako i Hrvatska, izložena hibridnom delovanju ruskih službi i drugih aktera koji rade u interesu Rusa. "Hibridno delovanje je skup koordinisanog postupanja kojim se napadne država ili društvo koristeći slabosti demokratskog poretka i institucija, a koristeći sve moguće resurse", objasnio je Letica.

Podseća da je bezbednost veoma važnja, jer bez nje nema ni slobode, ni demokratije ni poštovanja ljudskih prava. “Bezbednost je bitna u svakodnevnom funkcionisanju svakog čoveka. Svaki teroristički akt stvara nesigurnost i strah među građanima i ne sme se olako prelaziti preko toga”, naglasioje ovaj stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu