Zaharova stavila tačku: "Rano je govoriti da je blizu dogovor, ali Rusija neće izgubiti kontrolu"

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije je dodala da Rusija neće izgubiti kontrolu nad nuklearkom.

"Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane", rekla je ona.

Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.

"Moguće parametre deklaracije o stvaranju zone zaštite nuklearne i fizičke bezbednosti nuklearne elektrane usaglašavamo sa Sekretarijatom IAEA, koji pokušava da sarađuje sa Ukrajinom", dodala je ona.

Zaharova je navela da je reč o tome i da li je Kijev spreman da se obaveže da će zaustaviti granatiranje i prekine sa pokušajima da preuzme Zaporošku nuklearku.

Ranije je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao da su eksperti blizu prihvatljivog sporazuma između Ukrajine i Rusije o uspostavljanju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke. Zaharova je, komentarišući tu izjavu, navela, da nema direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine o pitanju zone bezbednosti nuklearne elektrane.

Zaharova je istakla da je Moskva svesna da direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi želi da ponovo poseti Rusiju, da su u Ministarstvu inostranih poslova Rusije spremni da ga prime, ali da trenutno nema informacija o datumu posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu