Titanijum će im "doći glave"; Američki ekspert o problemu koji je paralisao ukrajinske snage

Masovni slom zapadne artiljerije u Ukrajini, stvorio je značajne probleme za ukrajinske snage, piše američki vojni ekspert, Piter Sučiju, za 19FortiFive.

Izvor: 19FortiFive
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Oružje ne može da izdrži hiljade hitaca dnevno, pa „pregore“ posle meseci prekomerne upotrebe, dok su drugi oštećeni ili uništeni ruskom uzvratnom vatrom", primetio je autor.

Cevi za haubice M777 pravljene su uglavnom od titanijuma, koji je lakši od čelika. Ovo pojednostavljuje kretanje opreme, smanjuje vreme pripreme za rad, ali i utiče na radni vek i izdržljivost.

Titanijumske cevi su zauzvrat dizajnirane, da ispaljuju mali broj granata za podršku pešadiji u lokalnoj borbi.

Kolumnista je naveo, i da je oko trećina od 350 američkih, britanskih i francuskih haubica trajno onesposobljena, ili u servisima u Ukrajini. Istovremeno, oprema sa ozbiljnim kvarovima mora da se odnese u specijalno opremljenu bazu u Poljskoj.

Posle početka ruske "specijalne operacije" za oslobađanje Donbasa, SAD i Evropska unija izdvojile su milijarde dolara za naoružanje ukrajinske vojske. Moskva je više puta napomenula, da na ovaj način Zapad nastoji da produži sukob.

Portparol predsednika Rusije, Dmitrij Peskov, naglasio je, da pumpanje Kijeva vojnom tehnikom, ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, i da će imati samo negativan efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu