Nove "varnice"? Poručili: Odgovorićemo na sve napade

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da će Turska odgovoriti na sve napade koji budu dolazili sa severa Sirije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad
Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad

On je to upozorenje izneo u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

U saopštenju se precizira da je Akar je istakao da je neophodno odgovoriti na "sve intenzivnije napade koji imaju za cilj urušavanje stabilnosti u regionu, kao i na akcije usmerene protiv turskih naselja i građana", prenosi Rojters.

Ranije je Moskva pozvala Tursku da se uzdrži od kopnene ofanzive u Siriji, zato što bi takva akcija izazvala eskalaciju nasilja u tom području.

Turska je tokom vikenda pokrenula vazdušne napade na baze sirijskih Kurda u Iraku i Siriji.

Vazdušni napadi su usledili nakon što je 13. novembra eksplodirala bomba u centru Istanbula, kada je poginulo šest ljudi, a ranjeno 80.

Turske vlasti su za napad okrivile Radničku partiju Kurdistana (PKK) i njen sirijski ogranak Jedinice za zaštitu naroda Sirije (IPG), dok su Kurdske militantne grupe, negirale umešanost u napad.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tokom govora pred poslanicima svoje stranke, nagovestio je u utorak moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske narodne milicije u Siriji nakon eskalacije i uzajamnih udara i kontra-udara duž sirijske granice poslednjih dana, preneo je Rojters.

On je ocenio da će operacije turskih oružanih snaga istovremeno obezbediti teritorijalni integritet i Sirije i Iraka, gde su takođe u toku operacije protiv kurdskih milicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu