Važno upozorenje: Putinovo "crveno dugme" će izazvati katastrofu?

Rusija rizikuje da izazove "nuklearnu i radioaktivnu katastrofu" pokretanjem napada koji su izbacili sve ukrajinskenuklearke sa mreže, rekao je šef nuklearke.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u sredu da su tri nuklearne elektrane na teritoriji koju kontrolišu ukrajinske snage zatvorene nakon najnovijeg talasa ruskih raketnih napada na ukrajinske energetske objekte.

Petro Kotin, šef državne nuklearne kompanije Energoatom, rekao je da je ogromna nuklearna elektrana u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine, koja nije u funkciji od septembra, takođe u sredu isključena i postala zavisna od pomoćnih dizel generatora.

On je dodao da je elektrana u Zaporožju, koju su ruske snage zauzele ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu pre devet meseci, ponovo bila uključena u četvrtak ujutro i da su pomoćni generatori isključeni.

„Postoji realna opasnost od nuklearne i radijacione katastrofe izazvane gađanjem cele teritorije Ukrajine ruskim krstarećim i balističkim raketama i ogromna opasnost od oštećenja nuklearnih objekata“, naveo je on u pisanoj izjavi.

"Rusija mora da odgovara za ovaj sramni zločin"

"Rusija mora da odgovara za ovaj sramni zločin", rekao je on.

Obe strane krive jedna drugu za granatiranje kompleksa elektrane u Zaporožju.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da se očekuje da će nuklearne elektrane Rivne, Pivdenoukrainska i Hmeljnicki ponovo pokrenuti do četvrtka uveče nakon što su tamo u sredu zatvorene jedinice zbog ruskih napada.

Ukrajinski zvaničnici su više puta upozoravali na novu nuklearnu katastrofu u zemlji, koja je pretrpela najgori nuklearni udes na svetu 1986. godine u ugašenoj nuklearnoj elektrani u Černobilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu