Upućen ultimatum Rusiji; Izrael će stati na stranu Ukrajine ako Moskva...

Jerusalim, Moskva, Kijev -- Rat u Ukrajini sve više postaje dugoročni vojni poligon, a Izrael je jasno stavio do znanja Rusiji da je sledeći korak slanje oružja Ukrajini

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/ Bernat Armangue
Tanjug/AP Photo/ Bernat Armangue

Rat u Ukrajini nudi priliku zapadnim i istočnim kompanijama da ponude oružje zaraćenim stranama preko svojih vlada. Ukrajina dobija oružje sa Zapada, a SAD su najaktivniji snabdevač. Zemlje iz Evrope i zemlje članice NATO-a takođe su aktivno uključene u koridore snabdevanja oružjem.

Rusija, sa druge strane, koja više nema pristup zapadnoj tehnologiji zbog uvedenih sankcija, takođe traži dobavljače oružja. Do sada su poznate isporuke "dum bombi“ iz Severne Koreje i dronova kamikaza iz Irana.

Iran je razlog koji je naterao Izrael da priča o isporuci oružja Ukrajini. Militari Monitoring u svom članku piše o sastanku izraelskog ambasadora u Moskvi Aleksandra Ben Cvija i zamenika šefa ruske diplomatske službe Mihaila Bogdanova.

Izrael je postavio ultimatum Rusiji, ako Moskva ne prestane da kupuje iransko oružje, bilo da se radi o bespilotnim letelicama ili raketama, Jerusalim će ozbiljno razmotriti snabdevanje Kijeva balističkim raketama visoke preciznosti.

O ovom ultimatumu pisali su i izraelski mediji, a o tome se uveliko raspravljalo i na izraelskom TV kanalu Kan-11.

Izvor iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova je takođe govorio na tu temu. Prema njegovim rečima, piše Militari Monitoring, predsednik Saveta bezbednosti Izraela, Ejal Hulata, izdao je isto upozorenje svojim ruskim kolegama.

Izrael pokušava da zadrži diplomatsku neutralnost prema Rusiji i Ukrajini. Zvanično, Jerusalim snabdeva samo humanitarnu pomoć i medicinske potrepštine.

Nezvanično, postoje samo glasine da se izraelsko oružje nalazi u Ukrajini, ali nema potvrđenih informacija ili komentara izraelske vlade, piše bulgarianmilitary.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu