"Ilone, da li si pijan?"

Prvi čovek kompanije "Tesla" i najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask napravio je pravu pometnju svojim predlogom za mirovno okončanje rata u Ukrajini.

Izvor: B92, Tanjug, Kosovo online
Podeli
EPA/EFe ALEXANDER BECHER
EPA/EFe ALEXANDER BECHER

Srž Maskovog prdloga sastoji se u tome da u slučaju ukrajinskih teritorija koje je nakon referenduma prisajedinila Rusija treba primeniti iskustvo Kosova. Međutim, taj predlog naišao je na oštre reakcije među albanskim političarima na Kosovu.

Prva se oglasila potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je poručila Masku da je pijan.

"Ozbiljno? Pijan si", napisala je ona na Tviteru.

Njen stranački kolega i bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj predložio je Masku da čita knjige kako bi bolje razumeo Kosovo i Ukrajinu.

"Pročitajte neke knjige ako želite bolje da razumete Kosovo i Ukrajinu. Srbija je izvršila genocid na Kosovu, dok Rusija želi da uzme zemlju koja joj ne pripada. Imate ruski narativ. Klonite se ovoga ako niste detaljno informisani", napisao je Hodžaj na Tviteru.

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli poručio je najbogatijem čoveku na svetu da pre nego što nešto objavi pročita to.

"Najbolje što možete da uradite je da napravite svemirski brod za rukovodstvo Rusije i Srbije, jer su sa svojim nasleđem genocida i ratova postali nezdravi za zemlju. Ako to ne možete da učinite, bolje je da se ne mešate", napisao je Pacoli na Tviteru.

Bivša ministarka spoljnih poslova u vladi Avdulaha Hotija Meljiza Haradinaj-Stubla nazvala je Maska samoproglašenim ambasadorom Rusije.

"Dame i gospodo, Elon Musk - ruski samoproglašeni ambasador na Tviteru", napisala je Haradinaj.

A Moskva....

Mask napravio haos: Odgovorili mu Zelenski, Medvedev..."Svaka čast. Agent iz senke" FOTO

Rusija, međutim, vidi kao pozitivan korak to što je američki multimilijarder i izvršni direktor Spejseksa, izneo mogući mirovni sporazum za sukob u Ukrajini, saopšteno je danas iz Kremlja.

"Za razliku od mnogih profesionalnih diplomata, on još pokušava da traži načine za postizanje mira", saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da je Rusija od samog početka "bila za to da se njeni uslovi ispune pregovorima". "Postizanje mira bez ispunjavanja uslova Rusije je nemoguće", primetio je Peskov.

Kremlj je pohvalio incijativu Maska nekoliko sati nakon što je Kijev odbacio njegov poziv za sporazumno rešenje sedmomesečnog sukoba Rusije sa Ukrajinom.

Mask je naveo četiri tačke "ukrajinsko-ruskog mira" i pozvao korisnike da izraze svoj stav prema nacrtu. On je naveo da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusije ode, tako treba i da bude.

Krim, kako je napisao, ostaje formalno deo Rusije, kao što je bio od 1783, odnosno do greške Nikite Hruščova. Zatim, kako je naveo, vodosnabdevanje Krima treba osigurati, a Ukrajina ostaje neutralna.

Mask je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uzvratio je Masku nakon što je vlasnik Tesle objavio anketu na Tviteru sa svojim mišljenjem o okončanju rata u Ukrajini.

U svom odgovoru Zelenski je objavio sopstvenu anketu, pitajući pretioce Tvitera da li im se više dopada najbogatiji čovek na svetu dok je podržavao Ukrajinu. "Koji Ilon Mask vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju", napisao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu