Danas počinje popis: Prvi rezultati krajem novembra

U Srbiji danas počinje popis stanovništva, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju podatke.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko 30 minuta. Popisivači će nositi identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže. Kovačević je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

"Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina", rekao je Kovačević. On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovodjenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog. Klaucke je naveo da je naš zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim medjunarodnim standardima.

Prvi rezultati

Prvi preliminarni rezultati o broju popisanog stanovništva, domaćinstava i stanova znaće se do kraja novembra, dok će konačni rezultati popisa sa svim prikupljenim podacima biti objavljeni na proleće, rekla je danas Tanjugu načelnica Odeljenja za popis stanovništva u RZS-u Ljiljana Djordjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu