Počinje popis: Kazna ukoliko ne odgovorite na neka pitanja

Popis stranovništva u Srbiji počinje sutra, a oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Metodom intervjua od građana će prikupljati popisne podatke.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i ljubazno odgovore na njihova pitanja.

On je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, ili za rad u anketnim istraživanjima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti velikom statističkom istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

"Popis se sprovodi da bismo dobili pouzdane podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja stanovništva", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku zadužena za sektor društvenih statistika Snežana Lakčević rekla je da se podaci prikupljeni u popisu isključivo koriste u statističke svrhe i ne mogu se ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima.

Takođe, istakla je da je RZS preuzeo sve propisane administrativne, tehničke i organizacione mere neophodne za zaštitu podataka prikupljenih u popisu, od nelegalnog pristupa, objavljivanja ili korišćenja, u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast informacione bezbednosti.

Snežana Lakčević je istakla da je jedna od krucijalnih novina ovogodišnjeg popisa to što će se koristiti elektronski obrasci umesto papirnih.

"Korišćenje elektronskih obrazaca omogućilo nam je da, pored ostalih benefita, zaštitimo osetljive podatke o ličnosti od bilo kakvog oblika razotkrivanja", poručila je Snežana Lakčević.

Šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog stanovišta.

Klaucke je naveo da je naš Zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Očekuje nas popis stanovništva; na tri pitanja ne morate da odgovorite VIDEO

"Sarađujemo i podržavamo razvoj statistike Srbije već 20 godina i u to smo uložili oko 60 miliona evra i veoma smo zadovoljni našom saradnjom sa Republičkim zavodom za statistiku", naglasio je Klaucke.

Podaci popisa se baziraju isključivo na izjavi građana, tako da dokumenti nisu potrebni.

Popisivač je prilikom popisivanja dužan da se predstavi i pokaže svoju legitimaciju i dozvoli da građani zapišu njegovo ime i prezime i identifikacioni broj.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se fotografija popisivača preko koje stoji pečat popisne komisije, a na poleđini kartice ovlašćenje za rad popisa.

Takođe, popisivač je dužan da sve vreme nosi vidno istaknutu legitimaciju i da kod sebe ima ličnu kartu.

Popisivač odgovore na popisna pitanja treba da prikupi od svake odrasle osobe pojedinačno, članova domaćinstava, a ukoliko to nije moguće, onda od onog člana domaćinstva kome su podaci najviše poznati.

Za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj ili staratelj, zadatak popisivača je da obilazi svaki stan u različitim terminima, pre podne i posle podne i njegovo radno vreme je od 8.00 sati do 21.00.

Ako ni posle više pokušaja popisivač ne stupi u kontakt sa osobom koja živi u stanu ili zatekne samo osobu koja nije u stanju da dâ potrebne podatke, onda je on dužan da ostavi pomoćni obrazac na kome će da upiše datum posete, ime i prezime, svoj ID broj, a onda su građani u obavezi da pozovu Informativni centar kako bi dogovorili popisivanje.

Ukoliko jedan ili više članova domaćinstva žive, odnosno borave u inostranstvu, popisivač će ih popisati na osnovu izjave prisutnog člana domaćinstva.

O Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova stoji da je osoba koja je obuhvaćena popisom dužna da u njemu učestvuje, da odgovori na sva popisna pitanja i da na svako pitanje da tačne odgovore.

Zakon sadrži kaznene odredbe za ljude koji odbiju da odgovore na popisna pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke.

Postoje i izuzeci. Građani nisu u obavezi da odgovore na pitanja o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti.

Prvi preliminarni rezultati popisa očekuju se do kraja novembra, a obuhvatiće podatke o ukupnom broju popisanih ljudi, domaćinstava, stanova, a nakon toga sledi obrada podataka.

Već na proleće sledeće godine počeće objavljivanje konačnih rezultata, pre svega podataka o starosti, polu, nacionalnoj pripadnosti, rečeno je na današnjem skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu