Indijski sud odobrio abortus ženama do 24. nedelje trudnoće

Nju Delhi -- Vrhovni sud Indije potvrdio je danas pravo žene na abortus do 24. nedelje trudnoće, bez obzira na bračni status.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/IDREES MOHAMMED
EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

U indijskom vrhodnom sudu rečeno je da se to odnosi i na neudate žene, uz konstataciju da bračni status ne može odlučivati o njenom pravu na abortus, prenosi Rojters.

Zakon o medicinskom prekidu trudnoće iz 1971. godine ograničio je proceduru "na udate žene, razvedene, udovice, maloletne osobe, žene sa invaliditetom, mentalno bolesne i preživele seksualnog napada ili silovanja.

"Odluka o abortusu proizilazi iz komplikovanih životnih okolnosti, koje samo žena može da izabere pod sopstvenim uslovima bez spoljnog mešanja ili uticaja", navodi se u sudskoj presudi.

Dodaje se da svaka žena treba da ima "reproduktivnu autonomiju" da traži abortus, bez konsultacija sa trećom stranom.

Današnja odluka usledila je kao odgovor na peticiju žene koja je navela da je njena trudnoća rezultat dogovora s partnerom, ali da je tražila abortus kada je veza propala.

Sud je dodao da se seksualni napad muževa može klasifikovati kao bračno silovanje, koje se prema zakonu ne smatra prekršajem, iako se ulažu napori da se to promeni.

Aktivisti su istakli da je presuda prekretnica za prava indijskih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu