"Testirate naše strpljenje? Vašington se vara ako misli da Rusija neće"

Akcije Vašingtona usmeravaju situaciju ka otvorenoj konfrontaciji najvećih nuklearnih sila, a zapadne zemlje testiraju strpljenje Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo, File
Tanjug/AP Photo, File

Rusija je spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i narod svim sistemima naoružanja koje ima, saopštio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je prema članku objavljenom na sajtu američkog magazina "Nešnl interest" juče rekao da je "očigledno da su SAD direktno umešane u vojna dejstva kijevskog režima“, prenosi TAS S.

"Čini se kao da se Rusija testira kako bi videlo koliko će dugo ostati strpljiva i uzdržati se od odgovora na očigledne protivničke akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka direktnoj konfrontaciji velikih nuklearnih sila koje nose nepredvidive posledicama", rekao je Antonov.

Ruski diplomata je naveo i da "američki zvaničnici nastavljaju da eskaliraju situaciju, zastrašujući domaću i međunarodnu javnost lažnim ruskim "nuklearnim pretnjama“. On smatra da takva retorika "izokreće izjave ruskog rukovodstva".

"Želeo bih da naglasim da nije došlo do promene uslova u kojima bi naša zemlja koristila nuklearno oružje. S tim u vezi, nastavljamo da se striktno pridržavamo Vojne doktrine iz 2014. i Osnovnih principa državne politike o nuklearnom odvraćanju iz 2020. godine", naglasio je ruski diplomata.

Antonov je saopštio i da Moskva nikada nije spomenula ekspanzivno tumačenje ovih dokumenata koji su, kako je naveo, dostupni javnosti. On je još rekao i da se Vašington "vara ako misli da Rusija neće braniti Krim ili teritorije koje bi joj se mogle pridružiti".

"Ne pretimo nikome. Ali potvrđujemo da je, kao što je predsednik Vladimir Putin rekao 21. septembra, Rusija spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i naš narod svim sistemima naoružanja koje imamo", istakao je on. Antonov je rekao da smatra da u takvoj izjavi nema ničeg "agresivnog i neprihvatljivog" i upitao kako bi se SAD ponele u situaciji da se suoče sa "egzistencijalnim pretnjama".

U samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR i LNR) u Donbasu, i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su sve pod ruskom kontrolom, održani su referendumi o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra. Prema navodima proruskih vlasti ogromna većina u sva četiri regiona podržala je njihovo pristupanje Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu