Najavljen sukob sa Srbijom? Stigla pretnja

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti smatra da postoji mogućnost da dođe do eventualnih sukoba sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

On je naveo da postoji četiri razloga zašto može da dođe do toga, a jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Kurti je za švajcarski list "Republik" naglasio da se Kosovo ne boji "delovanja Srbije", ali je na oprezu, prenosi list Reporteri.

Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim rečima, jeste i to što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira "paralelne strukture" na severu Kosova i Metohije.

"Srbija još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Bori se protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine", istakao je Kurti.

Premijer tzv. Kosova je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

"Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči sa autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata", rekao je Kurti.

Petkoviću nije dozvoljen ulazak

Provokacija: Ponovo se zabranjuje

Vlast u Prištini danas ponovo nije dozvolila ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, iako po važećim sporazumima ima obavezu da mu omogući slobodno kretanje preko administrativnih prelaza.

Istovremeno, ugledni univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići govoreći o aktuelnoj krizi sa štrajkom prosvetara na Kosovu, naglasio je da Kurtijevi postupci imaju političku pozadinu.

"Kurti želi da pobedi sve one grupe koje je okarakterisao kao 'PAN grupe' i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani“, kaže Krasnići.

On je naglasio da je Pokret Samoopredeljenje predvođen Aljbinom Kurtijem specijalista za propagandu i medijsko ratovanje, jer je, kako kaže, tim putem i došao na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu