Pritisci i sukob sa Prištinom? "Sever potpuno okružen specijalnim jedinicama"

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ga zabrinjava to što je sever KiM potpuno "okružen" specijalnim jedinicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

On je ukazao da to, ukoliko se ne reši problem preregistracije tablica, može dovesti do sukoba i pojačanih pritisaka na Beograd.

"Mene zaista zabrinjava situacija da su oni sever KiM potpuno 'okružili'. Do sada su ga držali u 'potkovici', uglavnom pretili južno od Ibra, a sada već stvaraju uslove za stalno baziranje tih svojih specijalnih parapolicijskih jedinica, ali i tzv. kosovskih bezbednosnih snaga", rekao je Drecun gostujući na Pinku.

On smatra da će zemlje Kvinte morati da vrše pritisak na Prištinu da se, ako ništa drugo, prolongira rešavanje pitanja tablica. "Izvorni dogovor iz 2016. godine govori o tome da se, nakon petogodišnjeg perioda, još godinu dana produžava isto stanje dok se ne reši problem. Priština je odustala od toga i moraćemo da postignemo neko rešenje da Priština ne bi primenjivala silu te specijalne parapolicijske jedinice u slučaju da krene sa skidanjem tablica", rekao je Drecun.

Naveo je da se sada prvi put pojavljuje veća formacija tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM i da KFOR to zna i dozvoljava suprotno dogovoru koji je postignut sa Severnoatlantskom alijansom. To, dodao je, znači da zemlje Kvinte koje presudno utiču na ponašanje KFOR-a stoje iza toga i pružaju punu podršku. Naveo je prištinske vlasti planiraju nabavku dalekometnog naoružanja i dodao da oni nemaju ono čime se sada hvale.

"Pre neki dan je bila izjava iz Kurtijeve partije da imaju neke nove sisteme. Nemaju nikakve nove sisteme, oni imaju problem sa ljudstvom. Ta formacija treba da ima 5.000 ljudi, a oni imaju 3.500, ne mogu da motivišu ljude, nemaju dovoljno novca sa sve to", rekao je Drecun. Potom je zaključio: "Niti imaju dovoljno para, niti iskusne ljude. Ono što imaju su automatske puške, pištolji, snajperi, puškomitraljezi...To nije opasnost po centralnu Srbiju jer ne mogu da se porede naši vojni kapaciteti i njihovi paravojni kapaciteti, ali jeste opasnost po srpski narod na KiM".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu