Ukrajinci dobili na vremenu? General se oglasio: "Očigledno je..."

Prema rečima generala VSU Mihaila Zabrodskog, malo je verovatno da će delimična mobilizacija u bliskoj budućnosti uticati na situaciju na liniji dodira.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Oružane snage Ukrajine možda neće osetiti rezultat mobilizacije Rusa na frontu do decembra 2022. godine.

Ovo je rekao u intervjuu za Ukrinform general-potpukovnik Mihail Zabrodski, prvi zamenik predsednika Komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove.

Prema njegovim rečima, faktor vremena ima značajan uticaj, jer je za mobilizaciju, kao i za svaki proces na državnom nivou, potrebno vreme.

"Minimalno iskustvo, organizacioni napori, lokalna korupcija treba da odigraju svoju ulogu. Očigledno je da su nedavni predlozi za jačanje krivične odgovornosti za izbegavanje vojnog roka u ratno vreme dostavljeni Državnoj dumi Ruske Federacije na razmatranje", dodao je Zabrodski.

Prema generalovim rečima, pošto nema osnova da se sumnja na ruske rezerviste za "preterani entuzijazam", procedura obaveštavanja, prikupljanja i upućivanja vojnim jedinicama može da zahteva najmanje mesec ili dva.

"Pod uslovom da se uvede minimum neophodan za pripremu mobilisanog, biće potrebno još najmanje mesec dana. U opštem operativnom smislu to znači da ruska komanda može da računa na praktične rezultate mobilizacije najkasnije do decembra ove godine", rekao je general, prenose "Novosti".

Zabrodski je sumirao da ako se zanemari priprema, ovaj period se može smanjiti.

Uprkos tome, malo je verovatno da će delimična mobilizacija u bliskoj budućnosti uticati na situaciju na liniji kontakta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu