Špijunaža? Milanović pokrenuo postupak

Predsednik Zoran Milanović pokrenuo je postupak za razrešenje direktora Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA) Ivice Kindera.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Po prijemu Izveštaja Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost (UVNS) o vanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA od 19.09.2022.godine, a zbog obima i težine povreda navedenih u Izveštaju, predsednik R. smatra da direktor VSOA, kao lice odgovorno za funkcionisanje Agencije, više ne može da obavlja tu dužnost.

Predsednik Milanović je zbog toga uputio pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je pokrenuo postupak za razrešenje general-majora Ivice Kindera sa mesta direktora VSOA.

Predsednik Milanović je pokrenuo postupak u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obaveštajnom sistemu Republike Hrvatske, koji kaže da „postupak za razrešenje direktora sigurnosno-obaveštajnih agencija može pokrenuti predsednik Republike, predsednik Vlade Republike Hrvatske. i Hrvatski sabor“, saopštio je kabinet predsednice.

Pronevereno dva miliona kuna?

Nova TV objavila je juče da su pojedini pripadnici Vojnoobaveštajno-bezbednosne agencije proneverili najmanje dva miliona kuna na službenim zadacima u Libanu, Poljskoj i Litvaniji.

Prema nezvaničnim informacijama koje su objavljene, službenici Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost izvršili su internu reviziju u Agenciji i utvrdili da su vojni špijuni proneverili sredstva namenjena službenim putovanjima. Reč je o sredstvima koja su pripadnici Agencije koristili prilikom obilaska misija u kojima su boravili hrvatski vojnici.

U ovom trenutku nije poznato u kojoj meri i da li je generalni direktor VSOA Ivica Kinder učestvovao u ovim malverzacijama. Prema dostupnim informacijama, deo zaposlenih koji su osumnjičeni za malverzacije više ne radi u VSOA.

Ova afera se dešava manje od godinu dana nakon što su bivši čelnici VSOA Darko Grdić i Ognjen Preost osuđeni po sili zakona za sličnu stvar. Darko Grdić, bivši direktor Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije, i njegov zamenik Ognjen Preost prvostepenom su presudom osuđeni na po tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. godine proneverili skoro pet miliona kuna namenjenih za isplatu doušnici.

Odlukom Vrhovnog suda kazna im je smanjena na dve godine i deset meseci zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu