Srbi sve humaniji: Najviše dajemo za lečenje dece

Srbija se nalazi među tri zemlje, uz Češku i Kinu, koje su ostvarile najveći napredak u dobročinstvu tokom 2021. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EshanaPhoto/Shutterstock
Ilustracija: EshanaPhoto/Shutterstock

Ovo je saopštila danas Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama.

Sa prošlogodišnje 48. pozicije mnogobrojna dobra dela građana i kompanija "popela" su našu zemlju na 27. mesto, od ukupno 119 zemalja, koje su učestvovale u istraživanju, navodi se u saopštenju i podseća da je pre samo pet godina Srbija bila na 132. mestu na ovoj svetskoj listi dobročinstva.

U 2021. godini najhumanija je bila Indonezija, iza koje slede Kenija, SAD, Australija, Novi Zeland, Mjanmar...a kada je reč o zemljama iz regiona, Bosna i Hercegovina se plasirala na 42. poziciju, Bugarska je 54-ta, Mađarska je na 62. mestu...

U saopštenju piše da globalna agencija za istraživanja Galup svake godine vrši istraživanje za ovaj Indeks i meri tri vrste ponašanja - donacije u novcu gde je Srbija na 11. mestu, pomoć nepoznatim osobama gde je na 39. poziciji i volontiranje za dobrotvorne ciljeve u čemu je naša zemlja najslabija i nalazi se na 116. mestu.

Kako se navodi, u dokumentu u kojem je predstavljeno ovo istraživanje citiran je direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić koji je naveo da su građani i kompanije u Srbiji dokazali da poseduju visok stepenodgovornosti i osecaja za javni interes.

"Rangiranje Srbije na ovogodišnjem Svetskom indeksu davanja pokazuje taj osećaj solidarnosti i humanosti koji građani Srbije imaju posebno u kriznim vremenima", naveo je Matić.

On je objasnio da je istraživanje "Catalyst Balkans" pokazalo da su građani Srbije u 2021. donirali znatno više od poslovnog sektora i da za to postoji nekoliko razloga od kojih je prvi je što građani doniraju kroz neprofitne organizacije češće nego ranije, ali prvenstveno za humanitarne svrhe, kao što je lečenje dece.

"Ovo verovatno odražava i rastuće poverenje građana u neprofitne organizacije", rekao je Matić. Istakao je da je Srbija, takođe, zabeležila rast BDP-a i prosečnih plata u 2021. godini što, dodao je, sugeriše da bi građani mogli biti u boljem položaju nego prethodnih godina da doniraju. Naveo je da je bolje rangiranje Srbije na Svetskom indeksu davanja i rezultat višegodišnjeg sistemskog zagovaranja i razvoja kulture davanja koje je vodila Koalicija za dobročinstvo kroz promotivne kampanje, obrazovne programe i izmenu regulative. "Na kraju, pandemija Kovida-19 je mobilisala široku podršku javnosti, nikada viđenu do sada, koja je kulturu davanja dovela na novi nivo. Solidarnost je tu da ostane", rekao je Matić.

Prema istraživanju "Catalyst Balkans", u 2021. godini donirano je najmanje 42,5 miliona eura u 4.055 filantropskih aktivnosti, dok je svaki gradanin Srbije u proseku donirao 6,2 evra, navodi se u saopštenju i dodaje da se najviše donira zdravstvu, pa marginalizovanim grupama, obrazovanju i za smanjenje siromaštva. Kako se navodi, čak 60 odsto od ukupne sume donirali su građani Srbije, dok je poslovni sektor donirao 33 odsto.

Kada se pogleda struktura primalaca donacija, na prvom mestu su neprofitne organizacije koje se bave humanitarnim, socijalnim i društvenim pitanjima (41,6 odsto), pojedinci/porodice (32,7 odsto), javne institucije (20,1 odsto) i lokalne i nacionalne vlasti (3,9 odsto).

Struktura krajnjih korisnika donacija ubedljivo na prvom mesto stavlja osobe sa zdravstvenim problemima – čak 65 odsto dobrotvornih akcija otišlo je na lečenje zdravstveno ugroženih građana.

Kako se dodaje, za njima slede korisnici usluga lokalne zajednice, socijalno ugrožene osobe, majke i bebe, migranti, osobe sa invaliditetom… Svetski indeks davanja koji svake godine pravi Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama predstavljen je u Njujorku na 77. zasedanju Generalne skupštie.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu