Nova kritika iz Evrope: Opet Srbija jedina

Nova kritika iz Evrope za Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot &buducnostsrbijeav&
Screenshot "buducnostsrbijeav"

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novom odlukom Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je Savet EU 1. septembra 2022. usvojio odluku 2022/1447 (1) kojom se dopunjava odluka Saveta iz 2014. tako što se dodaju tri osobe na spisak pojedinaca, entiteta i tela podvrgnutih restriktivnim merama zbog podrivanja ili pretnje teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, sa odlukom Saveta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island i Lihtenštajn, kao i članice Evropskog ekonomskog prostora. Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta, a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodao je Borelj u saopštenju.

Srbija je bila jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja nije uskladila politiku sa julskom odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma, kao ni sa četiri odluke o restriktivnim merama koje je Savet EU doneo takođe u julu zbog Ukrajine, niti sa odlukom Saveta EU o restriktivnim merama protiv Irana usvojenom u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu