"Zapadni Balkan je prioritet – više nego ikada"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Zapadni Balkan u vreme ukrajinske krize više nego ikada geostrateški prioritet za EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Stephanie Lecocq
EPA/Stephanie Lecocq

Poručio je i da je potrebno ubrzati proces proširenja ovog regiona i pretvoriti njegovu evropsku perspektivu u realnost.

Varhelji je u video poruci na konferenciji civilnog društva Zapadnog Balkana, koja je održana u Pragu na temu "Omladinska politika na Zapadnom Balkanu - suštinski element za budućnost regiona i Evrope", rekao da "živimo u prilično turbulentnim vremenima" i ukazao na izazove sa kojima se EU suočava.

"Pored socio-ekonomskih izazova koje predstavlja kriza kovida, sa kojima još pokušavamo da se uhvatimo u koštac, rat Rusije u Ukrajini postepeno eskalira nivo razaranja, a broj poginulih u Ukrajini eksponencijalno raste. Ova agresija mora da se završi!", rekao je Varhelji, a objavljeno je na zvaničnom sajtu EU.

Dodao je da "usred ove krize, dok pokušavamo da ublažimo razorne posledice ovog rata, Zapadni Balkan je za nas postao geostrateški prioritet više nego ikada".

"Stoga, sa više fokusa, moramo nastaviti da radimo sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana kako bismo ubrzali njihov evropski put i njihovu evropsku perspektivu pretvorili u stvarnost. U našem je zajedničkom interesu da ubrzamo njihove procese proširenja, pri čemu je perspektiva EU glavna pokretačka snaga za hitno potrebne reforme", podvukao je Varhelji.

On je dodao da je podrška EU izgrađena oko Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

"Ovaj Ekonomsko-investicioni plan je investicioni paket od 30 milijardi evra, što je jedna trećina BDP-a celog regiona. Verujem da ovaj plan ima potencijal da transformiše region i donese prosperitet njegovim ljudima koji dosad nije viđen. Nudimo izgradnju puteva, snabdevanje energijom i razvoj digitalne ekonomije. Podržavamo i obrazovanje", poručio je Varhelji.

Naglasio je da je zajednička primena ovog plana najbolji način da se ubrzaju evropske integracije i ponudi atraktivna budućnost za mlade generacije u regionu.

"Bez mladih nema budućnost", konstatovao je Varhelji.

Varhelji je rekao da je ova godina tokom koje se proslavlja Evropska godina mladih prilika da se pokaže "kako možemo da gradimo moderne ekonomije i inkluzivna društva, gde mladi ljudi imaju priliku da se razvijaju, komuniciraju i aktivno učestvuju u stvaranju boljeg regiona".

"Ima puno toga da se uradi. U proseku, stopa nezaposlenosti 2021. godine na Zapadnom Balkanu iznosila je 13,7 odsto. Ovo je veoma visoka cifra ako je uporedim sa EU. Gledajući podatke, takođe smo videli da je stopa nezaposlenosti mladih zapanjujuća. Skoro 35 odsto mladih je nezaposleno, što znači da ne mogu da nađu posao, možda zato što nema posla ili možda zato što veštine koje imaju nisu one koje su potrebne privredi.Stoga, Evropska unija posebno gleda na te programe i sredstva za rešavanje ove situacije", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu