I osnovci uče filozofiju

Beograd -- U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom.

Izvor: Novosti
Podeli
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Ova aktivnost je na spisku za učenike sedmog i osmog razreda, pišu Novosti.

Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U drugoj grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost.

Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost - Filozofija sa decom.

"Programi slobodnih nastavnih aktivnosti su koncipirani da favorizuju aktivnost učenika, služe za povezivanje njihovog školskog i vanškolskog iskustva, učenje putem rešavanja problema, saradnju, timski rad, kao i upotrebu savremenih tehnologija u obrazovne svrhe", kažu za "Novosti" u Ministarastvu prosvete.

Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima.

Ovi programi se realizuju kombinovanjem različitih tehnika rada sa učenicima, kao što su prezentacije, demonstracije, studije slučaja, simulacije, igranje uloga, debate u malim grupama, rad na projektima, gledanje i analiza video-priloga, kreativne radionice, povezivanje sa vršnjacima iz drugih škola ili država, gostovanja stručnjaka, posete raznim dešavanjima...

S druge strane, učenici i roditelji smatraju da slobodne aktivnosti samo povećavaju broj časova koje deca imaju dnevno, a da je njihov učinak - mali. Učenici najčešće biraju aktivnosti za koje procene da su lagane i da ne zahtevaju mnogo učenja. Takođe, često se čuje da slobodne aktivnosti služe da se nastavnicima koji nemaju normu na taj doda broj časova potreban za punu platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu