"Nisu sprečili tragediju u BiH, ni na tzv. Kosovu, pa neće ni u Ukrajini"

Turska predlaže da se izvrši reforma Ujedinjenih nacija, jer ta organizacija nije efikasna u rešavanju bezbednosnih pitanja

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

"Organizacija trenutno ne može da pripremi konkretna rešenja za sprečavanje velikih humanitarnih katastrofa, naročito nakon završetka Hladnog rata. UN u ovom momentu nema efikasnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti", izjavio je šef Uprave za komunikacije iz administracije turskog predsednika Faretin Altun.

Prema njegovim rečima, organizacija koja u prošlosti nije bila sposobna da spreči ljudske tragedije u Bosni i Hercegovini, Ruandi, Siriji i na Kosovu, nije mogla da učini boljom ni situaciju u Ukrajini.

"Mnogo puta smo se suočavali sa tim da UN sa njihovom trenutnom strukturom vode u ćorsokak rešavanje globalnih problema. Vidimo kako stalni članovi UN blokiraju inicijative i predstavljaju direktne ili zainteresovane strane u spornim situacijama. Pet stalnih članova odlučuje o pitanjima, polazeći od njihovih interesa, kršeći prava azijskih, latinoameričkih i afričkih zemalja. Ujedinjenim nacijama kakve su danas potrebna je reforma, svet je sastavljen od više od pet država", ocenio je on.

Altun je istakao da su države koje imaju uticaja u trenutnom sistemu postale deo problema, a ne njeno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu