"Da zaustavimo ratnohušačku politiku Srbije. Očekujemo jasne signale EU"

Ponovo poziv na međusobno priznanje Srbije i tzv. države Kosovo, ovoga puta iz Albanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kurti ponovo preti: "Ako Zapad bude dozvolio Srbiji..."

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je danas u Prištini da deli mišljenje američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca da dijalog Beograda i Prištine treba okončani sveobuhvatnim sporazumom i, kako je naveo, "obostranim priznanjem".

„Cenim poziciju predsednika i Vlade Kosova u nastavku dijaloga sa Srbijom kao jedinom načinu da se jasno stavi do znanja da je realnost nezavisnog Kosova nepovratna i nepromenljiva", rekao je Begaj na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmanijevom, tokom svoje prve posete Prištini od izbora na funkciju predsednika Albanije, rekao da zvanična Tirana podržava članstvo Prištine u NATO i svim međunarodnim organizacijama, kao i da će raditi na viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Osmanijeva je od Albanije zatražila potpisivanje sporazuma o, kako prenosi prištinska Koha, zajedničkoj odbrani.

Ona je takođe rekla da je važno da Kosovo i Albanija imaju sporazum o zajedničkoj odbrani kako bi, kako je navela, "mogli da reaguju na recipročan način u slučaju napada na jednu od ove dve zemlje".

„Vreme je da se preduzmu odgovarajući koraci u tom pravcu", rekla je Osmanijeva.

Istakla je da očekuje bezrezervnu podršku Albanije i izrazila uverenje da će zvanična Tirana biti, kako je navela, "naš glas tamo gde joj se pruži prilika".

Povodom situacije na severu Kosova, Osmanijeva je rekla da su prištinske institucije posvećene radu u punoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

„Ekvivalencije između dve strane nema i ne može biti, kada je Srbija ta koja koristi ratnohuškačku retoriku u odnosu na Kosovo, ali i postupke koji narušavaju mir i stabilnost. Očekujemo jasne signale EU u odnosu na Srbiju, da to zaustavimo“, rekla je, između ostalog, Osmanijeva.

Ona je rekla i da će Priština do kraja ove godine podneti zahtev za status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i dodala da u ovom procesu računa na pomoć i iskustva Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu