Brnabić o izjavi EEAS-a: "Mora biti da je u pitanju šala"

Premijerka Srbije oglasila se povodom nedavnog saopštenja EEAS-a.

Izvor: B92
Podeli
 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ona je ocenila da joj deluje kao da se radi o neslanoj šali.

"Gledajući ovu izjavu EEAS-a, neko bi pomislio da je danas 1. april, a ne 14. avgust. Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala. Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom. Nasuprot tome, moto predsednika Vučića i Srbije je jasan: mir i stabilnost. Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma. Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo.
Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo
drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem", pisalo je u odgovoru Ane Brnabić.

Podsetimo, Iz EEAS navode da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu