"EU će podržati Belorusiju"

EU je spremna da mobiliše sveobuhvatan plan ekonomske podrške Belorusiji vredan 3 milijarde evra kada se u toj zemlji dogodi demokratska tranzicija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/symbiot
Ilustracija: Shutterstock/symbiot

To je u svom autorskom tekstu poručio visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj

"Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim težnjama i prosperitetu beloruskog naroda. Pre dve godine, milioni Belorusa stajali su u dugim redovima da daju svoje glasove na izborima za predsednika zemlje jer su želeli demokratske promene, ali njihov glas je ignorisan, a izbori namešteni", napisao je Borelj u tekstu objavljenom na sajtu diplomatske službe EU.

On je podsetio da su Belorusi izašli na ulice da protestuju, ali režim u Minsku je odgovorio "sveobuhvatnim bezakonjem i brutalnošću koja je desetkovala civilno društvo i stavila van zakona slobodne medije".

Borelj je istakao da je EU jasno stavila do znanja da su sankcije reverzibilne i da će biti ukinute čim beloruske vlasti obustave represiju, oslobode i rehabilituju sve političke zatvorenike, započnu pravi, inkluzivni nacionalni dijalog i okončaju saučesništvo u ratu Rusije protiv Ukrajine.

"Kao što sam juče svečano potvrdio u ime EU i njenih 27 država članica, mi ćemo biti uz narod Belorusije, kao što ćemo biti uz narod Ukrajine sve dok naša zajednička budućnost ne bude ostvarena u bezbednoj, suverenoj, demokratskoj i prosperitetnoj Evropi", poručio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu