Oglasila se ruska novinarka: Ispitivali su je satima, otkrila šta je najviše zanimalo Prištinu

Ljude iz obaveštajne službe privremenih prištinskih institucija, tokom višesatnog ispitivanja, najviše zanimalo da li je pisala o trgovini organima na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Sascha Steinbach
EPA/Sascha Steinbach

To je izjavila ruska novinarka Darija Aslamova, koja je pre nekoliko dana privedena na Kosmetu, a zatim proglašena "personom non grata" i zabranjen joj je ulazak na KiM.

Takođe, dodala je i da ih je zanimalo da li je upoređivala KiM i Ukrajinu po tom pitanju.

Aslamova, koja radi za "Komsomolsku pravdu", ocenila je kao "vrlo zgodnu situaciju" da se novinari proglase za agente, naročito kada je reč o ruskim novinarima, za koje je uvreženo mišljenje da su špijuni.

Ona je novinarima prenela kako da je na KiM otišla sa mužem, hrvatskim novinarom Robertom Valdecom, da poseti manastire Banjska i Visoke Dečane, za šta su, kaže, imala blagoslov episkopa remezijanskog Stefana, starešine Hrama Svetog Save.

Već na prelazu Jarinje, kaže, postalo im je jasno da nešto nije u redu, jer su primetili da su se carinici "uznemirili čim su im uzeli pasoše" i odmah pozvali Prištinu.

Tada joj, kaže, nije bilo poznato da je na listi osoba kojima je zabranjen ulazak na tzv. Kosovo, i da ne zna kako se našla na listi persona non grata, niti da je ikada dobila objašnjenje za to. Nakon dva sata na Jarinju, policija ih je sprovela u policijsku stanicu u Kosovskoj Mitrovici i oduzela im mobline telefone,

"Odmah je bilo jasno da smo uhapšeni. Dva mlađa muškarca su došla i predstavila se da su obični policajci, mada nam je bilo jasno da su iz obaveštajne službe, u crnim farmerkama i košuljama", priča Darija.

Kaže da je ispitivanje bilo vrlo profesionalno pripremljeno, te da su imali i njen dosije, a pitali su je o intervjuima sa Sergejom Lavrovom, Radovanom Karadžićem, Žan-Mari le Penom, Bašarom Asadom, predsednikom Moldavije, kao i zašto je deportovana iz te zemlje, šta je radila u Donbasu...

"Pitanje koje ih je vrlo zanimalo je da li pišem i znam li nešto o nestanku ljudi na Kosovu i o ljudima kojima su vađeni organi i da li sam pravila paralele u intervjuima o transplantaciji organa na Kosovu i Ukrajini. Zaista jesam. Kada sam pisala o migrantskoj krizi, pisala sam i o ljudima koji nestaju. Pretpostavila sam da oni nestaju da bi njihovi organi bili prodati na tržištu, kao što je to bio slučaj sa ljudima sa Kosova", navodi Aslamova.

Ističe da je bilo "simptomatično" kada su joj predložili da razgovaraju bez diktafona, a razgovor je krenuo u "političkom pravcu", sa pitanjima - šta je to ruska specijalna operacija i šta se dešava u Ukrajini, s obzirom na to da je bila tamo. Tek potom je, kaže, "krenuo pritisak", pa su od nje tražili da odgovori na, kako je rekla "veoma glupo pitanje" - "Da li ste vi špijun?"

Tada, priča, nije znala da je kosovski ministar policije već objavio da je "uhvaćena vodeća ruska špijunka". Na kraju je, kaže, doneta odluka da nju i muža sprovedu na administrativni prelaz, uz pratnju oklopnog vozila.

Aslamova se sada pita, ako je "persona non grata" na Kosovu, zašto su je uopšte vodili u Mitrovicu i ispitivali je više sati.

"Sada sam u svim svetskim medijima označena kao vodeća ruska špijunka, a moj pasoš je verovatno kodiran", uverena je Aslamova, tvrdeći da se mobilni telefoni koji su vraćeni njoj i njenom mužu, sada "ponašaju čudno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu