"BiH bila i ostala prijateljska zemlja za Rusiju"

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je BiH bila i ostala prijateljska zemlja za Rusiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali, kako navodi, postoje neprekidni pokušaji pojedinih fukcionera BiH da vlastite gradjane dovedu u zabludu lažnim nagadjanjima o navodnoj negativnoj ulozi Rusije u BiH.

Kalabuhov je u autorskom tekstu za sarajevsko "Oslobodjenje" istakao da posebno zabrinjava činjenica da se takve neutemeljene izjave zlonamerno inspirišu unutar pojedinih zapadnih ambasada u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, to se pravi isključivo radi skretanja pažnje šire javnosti s postkonfliktnog udruženog zapadnjačkog poduhvata, usmerenog na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te prebacivanje odgovornosti za trajnu krizu u zemlji koja se podržava u vlastitim političkim interesima.

"Sve ove neoriginalne fantazije, ma koliko bi to želeli naši zapadni 'partneri', ni na koji način neće naštetiti vekovnim prijateljskim vezama višenacionalnih naroda Rusije i BiH", naveo je Kalabuhov.

Dodao je da je Rusija uvek bila tu da pruži ruku BiH u najtežim vremenima, kao i da će tako biti i u buduće.

Ruski ambasador je podsetio da je njegova zemlja nastavila da snabdeva BiH prirodnim gasom u ratnom periodu, 1992-1995. godine, kao i da nikada nije insistirala na ubrzavanju otplate višemilionskog duga, pristajući na uslove koji odgovaraju BiH i koji će se, kako je naveo, otplatiti za 250 godina.

On je podsetio da je Rusija učestvovala u gašenju velikih šumskih požara u BiH pre 10 godina, a da je tokom stravičnih poplava 2014. godine poslala dva aviona humanitarne pomoći, kao i da je učestvovala i u dezinfekciji zdravstvenih objekata kada se pojavila pandemija virusa korona, te u isporučivanju vakcine "Sputnjik" protiv ovog virusa.

Kalabuhov je ukazao i da je Rusija tradicionalno jedan od najvećih trgovinskih investicionih partnera BiH, a da Zapad na sve moguće načine pokušava da nekonkurentnim i nelegitimnim metodama istisne ruske kompanije sa tržišta BiH.

"Uprkos pokušajima zlonamernika da naškode našim dobrim i vremenom proverenim odnosima, kao i da uvuku BiH u orbitu antiruske kampanje pokrenute na Zapadu, znamo da je pristalica obostrano korisne saradnje Rusije i BiH mnogo više nego njenih protivnika", zaključio je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu