"Odlazi da bi spasao Plenkovića"; oglasio se i premijer – objasniće

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, veruje da je ministar finansija Zdravko Marić podneo ostavku da bi spasao premijera Andreja Plenkovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Iznenadna ostavka Marića, jednog od najuspešnijih ministara u Plenkovićevoj vladi, iznenadila je hrvatsku javnost, a komentari tim povodom su različiti tim pre što razlog za njegov odlazak nije poznat. Marić je, inače, nekada radio u Agrokoru i bio blizak saradnik Todorića.

Todorić je saopštio da je najbliže stavu da je jedan od mogućih razloga ostavke Marića to što je Hrvatska izgubila spor protiv mađarskog MOL-a na Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Spor je pokrenuo MOL, a Hrvatska će morati da plati iznos između 250 miliona i 300 miliona evra i još kamate.

Todorić kaže da bi temeljna analiza ovog slučaja mogla da prouzrokuje činjenice koje bi teško optužile Plenkovića za predaju Ine MOL-u, a upravo to se, tvrdi, trebalo izbeći po svaku cenu.

"Isto tako to bi otvorilo priču o arbitraži vezanoj za Agrokor, što bi još više komplikovalo poziciju Plenkovića", naveo je Todorić u saopštenju, preneli su hrvatski mediji. Prema Todoriću, Plenković je na ovaj način pripremio najjaču moguću "medijsku bombu".

"Kako bi izbegao dramatične dokaze protiv sebe (pokušava sve da stavi pod tepih) Plenković je planski pripremio najjaču moguću medijsku bombu da se spasi. Dakle Marić odlazi da pokuša da spasi Plenkovića", tvrdi Todorić.

Oglasio se i Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je odlazeći ministar finansija Zdravko Marić tokom više od šest godina dao veliki doprinos vladi i da će on sutra objasniti zašto je podneo ostavku.

"O tome smo on i ja razgovarali zadnjih nekoliko sedmica, ja sam rekao dobro. Rekao sam da razumem njegove razloge, on će sutra objasniti radi čega to radi", kazao je Plenković novinarima o neočekivanoj ostavci jednog od najvažnijih i najuspešnijih ministara.

Plenković je naglasio da su njih dvojica odlično sarađivali i da je Marić doprineo ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti zemlje. On je, međutim, istakao da će sistem nastaviti da funkcioniše izrazivši uverenje da će budući ministar Marko Primorac (38), profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, opravdati očekivanja.

Upitan je li postojao način da nagovori Marića da ostane na poziciji, Plenković je odgovorio da se rukovodi načelom da "svako ko želi da bude član vlade, mora to 300 posto hteti, ne samo 100 posto".

"On je odlučio da želi da radi nešto drugo, ja to poštujem", dodao je premijer rekavši da je Marić o svemu danas govorio pred članovima užeg kabineta vlade i pred članovima vladajuće koalicije.

Član vladajuće koalicije i bivši minstar finansija u vladi levog centra Radimir Čačić (Reformisti) izjavio je novinarima da iza Marića stoje rezultati, poput ulaska u evrozonu, podizanje kreditnog rejtinga zemlje i stabilizacija duga.

On je, međutim, ukazao da je bilo i velikih promašaja poput milijardi utrošenih na garancije za brodogradilišta. Predstavnici opozicionih stranaka su u izjavama novinarima izražavali uglavnom iznenađenje Marićevom ostavkom ističući da je do nje došlo u vreme ozbiljnih ekonomskih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu